Honda Accord: Säker och trygg

Bilar

En driftsäker trotjänare

Vanliga fel på Honda Accord:  Trasig svankstöd-inställning.  Knarrande dörrar.  Hjullager och kärvande bromsar bak.
Vanliga fel på Honda Accord: Trasig svankstöd-inställning. Knarrande dörrar. Hjullager och kärvande bromsar bak.

Letar man efter en lagom stor begagnad mellanklassbil brukar det handla mest om Mondeo, Passat och Vectra. Men det finns en bil som slår dem alla i driftsäkerhet, nämligen Honda Accord.

Modeller

Accord hör hemma i mellanklassen och räknas där till de lite större bilarna. Den mest aktuella och prisvärda begbilen är den sjätte generationen som lanserades 1999, och som ansiktslyftes 2001. År 2003 ersattes den av en ny modell, som nu också börjar dyka upp som begagnad.

Motorer

Motorerna är mycket effektiva, tysta och bränsesnåla maskiner. 1,8-litersmotorn på 136 hk räcker för de flesta, även om den varviga 2,3-litersmotorn på 154 hk ger lite mer sportkänsla. Nuvarande modell har två bensinmotorer på 2,0 och 2,4 liter. Bilar med de mindre motorerna kan ha lägre utrustningsstandard än de större, varför priserna skiljer ganska mycket.

Säkerhet

Fyra stjärnor i EuroNcap och en gedigen uppbyggnad talar för att Accord ger bra skydd. Fyra krockkuddar är standard, liksom bältessträckare och trepunktsbälte på samtliga platser.

Kvalitet

Vid Bilprovningen bedöms Honda Accord vara lika bra som medelbilen eller bättre. Anmärkningar finns mot parkeringsbromsen och strålkastarinställningen. Första årsmodellen drabbades av en del fel, däribland knakande gångjärn till dörrarna. De flesta brister är dock åtgärdade på garantin.

Att bilen är i det närmaste felfri gillas förstås av ägarna som ger bilen mycket bra betyg i olika undersökningar. Regelbunden och korrekt utförd service är A och O för lång livslängd.

På vägen

Chassit är välbyggt och samspelar bra med styrningen. Bilen går bestämt och understyr tryggt när bilen provoceras eller underlaget är halt. Hjulupphängningarna sorterar effektivt bort vibrationer och vägljud.

Utrymmen

Det märks att Honda satsade mest resurser på motorer och väghållning. Inredningen består mest av billig plast uppblandat med ”ädelträplast”. Halvkombin är bästa valet för den som vill lasta mer än matkassar. Den större lucköppningen gör lastutrymmet betydligt mer lättåtkomligt. Någon kombi finns inte.

Fakta/Honda Accord

David Lilja (bil@aftonbladet.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar

Biltester

Honda

MER OM MIN BIL

Hållbara Honda

Begagnad Toyota – den är bästa köpet

Lista: Här är de tio mest osäkra bilarna

Feta amerikanare gör om europeiska bilar

Jazz kryddas med mer lyx

Herrskap & tjänstefolk

Honda Civic - formstark och nästan ny

Honda återkallar över en miljon bilar

Guide: Mest prisvärda Volvon just nu!

Missa inte Bil-bilagan

Fyndläge på begagnade bilar

Britter sågar Audi A5

Britter sågar Volvo

Populär storsäljare

Årets Bil i världen – kan vara en Volvo

Storlastare för familjen

Iskallt uppdrag

En av 30 bilmodeller hade bra ljus i testet

Bilhandlarnas ’hemliga’ lista: Bästa begagnade bilen

Rolig och körsäker

Guide: Så fyndar du begagnad Audi

Franskt fyndläge på Peugeot 207

Subaru Outback: Året Runt-bilen

Bilder på nya Kia Ceed