Tysktillverkade bilar svenskarnas favorit

Volkswagen gör bättre bilar än Volvo, enligt svenska folket.
Volkswagen gör bättre bilar än Volvo, enligt svenska folket.

Tyskland gör i särklass bäst bilar – enligt svenska bilägare.

Mer än var tredje vill ratta en Volkswagen eller en Audi.

– Volkswagen tillverkar de bilar Volvo borde göra, säger Aftonbladets motorexpert Robert Collin.

Det ska vara tyskt på vägarna om svenska folket får bestämma. Mer än var tredje bilägare (36 %) anser att Tyskland gör bäst bilar, enligt en Sifoundersökning gjord på uppdrag av Blocket.

Resultatet är föga överraskande för Aftonbladets motorexpert Robert Collin.

”Helt enkelt bäst”

– Tyska bilar är helt enkelt bäst. Den största tyska tillverkaren Volkswagen gör de bilar Volvo borde bygga – funktionella, fyrkantiga kombibilar som passar för familjen, säger Robert Collin.

Den stora utsläppsskandalen kring Volkswagen tycks inte ha påverkat svenskarnas inställning till tyska bilar.

– Det kan tyckas lite konstigt, men vi verkar inte bry oss ett dugg om det i Sverige. Volkswagen har ett väldigt stort förtroendekapital att ta av. Hade något liknande drabbat exempelvis koreanska bilar hade det gått åt helvete, säger Robert Collin.

Svenska bilar föredras av en femtedel i undersökningen.

– Tradition och stolthet kan ligga bakom. Det är ju en del av vår livsstil villa, Volvo och vovve, säger Blockets presschef Linnea Agüero i ett pressmeddelande.

”Inga svenska drömmärken”

Robert Collin har förklaringen klar över varför Sverige inte ligger i högst på listan.

– Volvo tillverkar bilar för vinter, med bra köregenskaper i halka, och de tänker mycket på säkerhet. Men det finns inget svenskt märke, som tyska Audi och BMW, att drömma om. Volvo har dessutom börjat bygga bilar som är lite för svulstiga, och som kanske inte längre är till för alla människor, säger han.

Japan kammar hem tredjeplatsen på listan över de länder svenskarna anser gör bäst bilar, med nio procent av rösterna. Sedan är steget långt ner till länder som USA, Frankrike och Korea – bara en procent anger dem som billtillverkarlandet nummer ett. Kina får ännu färre röster.

Hård dom över amerikanska bilar

– Japanska bilar ses som ganska tråkiga. Franska bilar är tvärtom – de sätter form före funktion och passar människor som vill visa sig lite konstiga. Amerikanska bilar är rena skiten. De har en helt annan inställning till bilar i USA. De ska leva i tre år och sedan skrotas, vilket avspeglas i kvaliteten, säger Robert Collin.

Han tror att tyska bilar kommer att dominera även i framtiden, när bilbranschen fasar ut diesel och satsar på eldrift.

– Det har poppat upp en del elbilstillverkare som Tesla de senaste åren. Men när det verkligen börjar bränna till, och tillverkarna känner att elbilar inte är science fiction utan något att satsa på, kommer Volkswagen som ett skott med elbilar i alla storlekar, säger Robert Collin.

De gör bäst bilar – enligt svenska bilägare

  1. Tyskland - 36 %
  2. Sverige - 19 %
  3. Japan - 9 %
  4. Frankrike - 1 %
  5. Italien - 1 %
  6. Korea - 1 %
  7. USA - 1 %

Källa: Blocket

Publisert:

LÄS VIDARE