Förslag: Förbjud handhållen mobil

avTT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Thinkstock
Det kan bli förbjudet att hålla mobilen i handen vid körning.

Att hålla en mobiltelefon eller liknande i handen under körning ska förbjudas.

Det föreslår Transportstyrelsen.

Forskning visar att det inte är mobilpratet i sig som innebär en säkerhetsrisk utan snarare att man håller på och fingrar med mobilen eller gps:sen samtidigt som man kör.

Nu föreslår Transportstyrelsen att den bestämmelse som finns i dag om mobiler och bilkörning ska kompletteras med formuleringen "föraren får inte använda mobiltelefonen på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen".

Enligt dagens skrivning (från 2013) får man inte hantera mobilen på ett sådant sätt att det inverkar menligt på körningen.

”Svårt att bevisa”

– Det är svårt för polisen att avgöra om det är just användningen av mobiltelefon som resulterat i det trafikfarliga beteendet och att det är svårt att bevisa det, säger Transportstyrelsen projektledare Therese Malmström.

Förslaget om ett utökat förbud presenterades i en rapport som gjorts på uppdrag av regeringen.

– De skäl som ni nu anför innebär att regeringen sannolikt kommer att gå vidare med ett utökat förbud, sade infrastrukturminsiter Anna Johansson (S) på den presskonferens där rapporten presenterades, vänd till Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam och Therese Malmström.

Therese Malmström var noga med att påpeka att det inte finns någon enskild lösning för ökad trafiksäkerhet kopplat till mobiler och liknande.

Bättre utbildning behövs

Det behövs bättre utbildning om risker, övervakningen utifrån nuvarande regler måste skärpas och mer måste göras inom forskningsområdet.

– På sikt tror vi väldigt mycket på tekniska stödsystem i bilar, säger Therese Malmström.

Internationella erfarenheter visar att förbud som det som nu föreslås inte alltid har effekt eftersom förare tenderar att ignorera förbuden.

– Man ska inte ha för högt ställda förväntningar på vad ett sådant här förbud kan innebära, säger Therese Malmström.

Förslaget ska nu ut på remiss.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM