Ny app ska stoppa rattsurfandet

Foto: Erik Nylander/TT
Många använder mobiltelefonen bakom ratten.
MOTOR

Hälften av alla unga förare sms:ar bakom ratten.

Men nu ska en ny tjänst sätta stopp för rattsurfandet.

– Folk är medvetna om att rattsurfning är dåligt men gör det ändå, säger Daniel Solving på företaget HiQ.

Mer än hälften av alla svenskar 18–30 år sms:ar när de kör bil. Att fippla med mobilen i bara ett par sekunder är en potentiell livsfara i trafiken.

Många vet dessutom om att det är farligt – men gör det ändå, visar undersökningar gjorda av Transportstyrelsen.

– Hastighet, avstånd och uppmärksamhet påverkar olycksrisken. Rattsurfning påverkar alla tre negativt, säger Justus Alholt, affärsutvecklare på Länsförsäkringar.

Ska störa ut inkommande samtal

De håller tillsammans med IT-företaget HiQ på att utveckla ett system, Ride Safe, som ska blocka sms och notifieringar till den som sitter bakom ratten.

– Tanken är att fästa en liten enhet i bilen som via blåtand är kopplad till din mobiltelefon. I den har du en app som kontrollerar vilka tjänster som ska vara tillåtna och inte, säger Daniel Solving, affärsutvecklare på HiQ.

Systemet aktiveras när du startar och slås av när du stannar. Och det ska bara påverka föraren.

– Inte barnen som sitter och kollar på film i baksätet eller medpassageraren bredvid, säger Daniel Solving.

Ny lag på gång

Idag är det förbjudet att hantera mobilen så att det ”menligt inverkar på körningen”, som det står i lagen. Transportstyrelsen vill nu gå ett steg längre och förbjuda förare att hålla mobiltelefonen i handen.

Varför behövs ett sådant här system om lagen skärps?

– En viss mängd kommer säkert att sluta surfa då. Men eftersom beteendet med att använda mobiltelefonen i bilen sitter så djupt kan det också leda till att folk smusslar ännu mer med det. Då riskerar avståndet mellan skärmen och ratten att bli ännu större, vilket ökar risken för olyckor, säger Justus Alholt på Länsförsäkringar.

– Man kan jämföra med fartkameror. Folk vet att det är förbjudet att köra för fort men gör det ändå. Därför behövs tekniska hjälpmedel, säger Daniel Solving på HiQ.

Tips: Så undviker du rattsurfningen

 • Ring från en säker plats
  Vänta tills du stannar eller trafiken har lugnat sig innan du använder mobiltelefonen eller annan kommunikationsutrustning.

 • Be medpassagerare om hjälp
  Behöver du ringa eller skicka ett sms när du kör? Tänk på att du kan fråga eventuella medpassagerare om de kan göra det åt dig.

 • Säker teknik
  Använd tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla telefonen i handen, då kan du hålla båda händerna på ratten och du behöver inte titta bort från vägen i samma utsträckning.

 • Planera innan du åker
  Det är säkrare och går snabbare att knappa in adressen i din GPS eller mobiltelefonen innan du startar din resa. Tänk även på att uppdatera dina låtlistor innan du åker, så behöver du inte leta musik under färden.

 • Upptäck nya hjälpmedel
  Flera mobiltillverkare har utvecklat ett "billäge" som stänger av mobilens funktioner om du färdas över en viss hastighet och kan till exempel svara automatiskt att du är upptagen. Se vilka bilappar som finns till din mobil på AppStore och Google Play.

Källa: Transportstyrelsen

FAKTA

Vad säger lagen?

 • Titta på vägen när du kör
  Den 1 december 2013 ändrades lagen. Enligt den får du som förare inte använda exempelvis mobiltelefon eller gps på ett sätt som gör dig ouppmärksam och farlig i trafiken. Ouppmärksam är du t.ex om du skriver sms eller besöker Facebook, Instagram eller Twitter när du kör. Tänk på att lagen är till för att skydda dig och andra i din omgivning.

 • Du kan förlora körkortet
  Om du bryter mot lagen kan du få böter och bli av med körkortet. Har du nyligen tagit ditt körkort kan du behöva göra om uppkörningen.

 • Lagtexten
  I lagen står det : "Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet."
  4 kap. 10 e § Trafikförordningen (1998:1276)

 • Stanna om du behöver svara
  Om du är i en komplicerad trafiksituation, till exempel i en omkörning eller tät trafik, vänta då med att svara tills trafiken har lättat. Surfa inte på internet eller sms:a, förrän bilen står stilla.

 • Vem gäller lagen?
  Lagen gäller dig som kör till exempel: moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil.

Källa: Transportstyrelsen