50 000 barn under fyra år åker felvända i bilen

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
50 000 barn under fyra år åker felvända i bilen.
Foto: THINKSTOCK
50 000 barn under fyra år åker felvända i bilen.

Många föräldrar vet inte hur deras barn ska placeras i bilen.

50 000 barn under fyra år åker därför felvända och riskerar allvarliga skador vid en olycka.

Idag marscherar därför 47 000 barn baklänges på Barnsäkerhetens dag.

Varje år genomför Volvia en rikstäckande undersökning om barnsäkerhet i bil. Den visar återigen att många barn vänds framåt i bilen alldeles för tidigt. En grundregel är att barn upp till fyra år ska sitta bakåtvända.

”Blivit för stor”

– Volvias undersökning visar att 21 procent av barn i åldrarna mellan 2 år och 3 år och 11 månader sitter framåtvända i bilen. Trots att all statistik och erfarenhet visar att bakåtvänt åkande är absolut säkrast, säger Sofia Bergfors, marknadsansvarig på Volvia Försäkringar.

Många föräldrar motiverar sitt val med att barnet blivit för stort för att sitta bakåtvänt. Att barn sitter med böjda ben har ingen betydelse för säkerheten, men det har en bakåtvänd bilbarnstol.

– Inträffar en bilolycka är små barn extra utsatta då deras kroppar är små och bräckliga medan deras huvuden i förhållande är stora och tunga. I en framåtvänd stol utsätts nacken för våldsamma krafter vid en eventuell krock. En bakåtvänd stol fångar däremot upp kraften bättre och skyddar bättre barnets känsliga huvud och nacke, säger Sofia Bergfors på Volvia.

47 000 på marsch

Att föräldrar placerar sina barn fel i bilen beror till stor del om brist på kunskap. Och därför har Volvia Försäkringar tillsammans med NTF tagit initiativ till Barnsäkerhetens dag som är en årlig informationskampanj. Så idag marscherar 47 000 baklänges runt om i landet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL