Snart är elbilar billigare än bensindrivna

År 2025 bedöms elbilar vara billigare än bensinbilar.
År 2025 bedöms elbilar vara billigare än bensinbilar.

Priset på elbilar kommer att sjunka kraftigt de kommande åren.

Om mindre än tio år kommer de att vara billigare än bensinbilar, enligt en ny studie.

– Mycket talar för att omställningen accelererar, säger Martin Sköld, docent vid Handelshögskolan.

Idag ligger merkostnaden för att köpa en laddningsbar bil jämfört med en bensinbil på 100 - 150 000 kronor, enligt Transportstyrelsen.

Billigare år 2025

Men den skillnaden kommer att suddas ut de kommande åren. Forskningsorganisationen Bloomberg New Energy Finance spår att elbilar kommer att vara billigare att köpa i USA och Europa redan år 2025.

– Därefter blir det ännu mer lockande, säger analytikern Colin McKerracher till Bloomberg News.

Biltillverkaren Renault är ännu mer optimistiska och tror att skiftet sker redan tidigt på 2020-talet. Enligt företagets elbilschef Gilles Normand beror det dels på att elbilsteknologin blir allt billigare, samtidigt som priset för bensinbilar stiger, främst på grund av nya regleringar.

Batterikostnaden ner med 77 procent

Batterikostnaden, som utgör ungefär halva priset för en elbil idag, bedöms sjunka med hela 77 procent fram till 2030.

Förklaringen är att det satsas mycket på att ta fram billigare batterier, säger Martin Sköld, docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Det pågår jättemycket forskning, där Kina är lokomotivet. De har byggt en hel stad i princip helt vigd åt forskning kring batteriteknologi.

Samtidigt blir räckvidden för många elbilar att längre, påpekar han.

”Lika god prestanda”

– Det i kombination med det sjunkande priset gör att prestandan blir lika god som för en traditionell bil.

Trots att det idag går att få bonus för att köpa mijövänliga elbilar och laddhybrider är det fortfarande bensin- och diesel som dominerar på vägarna. Laddbara bilar stod för lite drygt 4 procent av nybilsförsäljningen i Sverige under januari-mars i år, enligt Bil Sweden.

– Det beror på att tillverkarna haft svårt att avgöra hur snabbt omställningen går. Därför har man hittills satsat på alla olika teknologier. Men mycket talar för att omställningen till elbilar nu går allt fortare, och att hastigheten accelererar de närmsta åren, säger Martin Sköld.

Publisert:

LÄS VIDARE