Påven vill ha elbil

MOTOR

Kan tänka sig att byta ut sin bensindrivna popemobile mot miljövänlig elbil

Foto: Påven Benedictus XVI skulle gärna ha en elbil.

Påven Benedictus XVI har gjort sig känd för att värna om miljön, bland annat har Vatikanen installerat solpaneler och ett kylsystem baserat på solenergi. Nu vill en tysk firma förse påven med en soldriven elbil och Benedictus XVI uppges vara mycket intresserad av miljöbilen.

Foto: Benedictus XVI vill gärna göra en insats för miljön. Här syns han i sin nuvarande "popemobile".

Redan 2008 installerade Vatikanen solpaneler på taket till det stora auditoriet och förra året fortsatte man på den gröna vägen genom att installera en kylsystem för kafeterian som är baserat på solenergi. Dessa miljövänliga åtgärder har gett påven Benedictus XVI smeknamnet "den gröne påven" och nu avslöjar kardinalen Giovanni Lajolo att påven gärna skulle köra elbil.

Påven kan få soldriven elbil

Den tyska firman Solar World har kontaktat Vatikanen för att tala om möjligheterna att förse påven med en soldriven elbil. Enligt Solar Wolrds marknadschef Milan Nitzke är det största problemet att få Vatikanens säkerhetstjänst att acceptera bilen, eftersom man är orolig att elbilen inte kan accelerera fort nog.

– Det är något vi behöver diskutera med säkerhetstjänsten, men det är inget problem, det finns elbilar som kan göra 0-100 på tre sekunder, säger Milan Nitzke enligt nyhetsbyrån AP.

– Om han får en fungerande, effektiv och tillräckligt stor elbil, så varför inte? Det vore ett tecken på hans miljömedvetenhet, säger kardinal Giovanni Lajolo.

Skottsäker popemobile

När Benedictus XVI är utanför Vatikanen åker han runt i sin så kallade popemobile, en modifierad Mercedes-Benz som har skottsäkra rutor. Bilen har plats för ytterligare två passagerare förutom påven som sitter på en upphöjd stol så han kan vinka åt folket.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar