Telenor bakom uppkopplad elbil

avJohanna Mörtberg

Bilägarna kan kontrollera
sin bil via mobiltelefonen

Telenor gör det möjligt för Leaf-ägare att fjärrstyra sina bilar via mobil eller dator.

Elbilen Nissan Leaf har ett avancerat system som gör det möjligt att fjärrstyra bilen via mobilen. Det gör att ägaren exempelvis kan kontrollera batteriet via telefonen, trots att bilen är avstängd.

Nissan Leaf är en elbil som är uppkopplad. Med hjälp av en dator eller en mobiltelefon kan ägaren enkelt kontrollera bilens batteristatus, körhistorik eller slå på luftkonditioneringen när bilen parkerad och helt avstängd.

Det är första gången en sådan uppkopplingsmöjlighet har blivit standard på en elbil. Nissan Leaf har en sändningsenhet och ett internt datasystem medan Telenor Connexion står för uppkopplingsmöjligheten som gör det möjligt för elbilsägarna att kontrollera sina bilar via mobilen eller datorn.

Telenor står för uppkoppling

– Vi är mycket glada över att samarbeta med Nissan, som nu spelar en avgörande roll för att sätta en standard för hela elbilsbranschen. Detta avtal är början på vad vi förväntar oss kan bli ett långsiktigt partnerskap. Vi har redan avtal med stora globala fordonstillverkare som Volvo Cars, Volvo Trucks, Scania och Daimler, säger Per Simonsen, vd för Telenor Connexion i ett pressmeddelande.

Nissan Leaf har bland annat blivit utsedd till Årets bil i Europa 2011 och nästa år kommer elbilen att börja säljas i Portugal, Irland, Storbritannien och Holland.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar