Män kräver prestanda – kvinnor säkerhet

Av: 

Erik Gustafsson

En klassisk mans-bil? Rejält med prestanda!
En klassisk mans-bil? Rejält med prestanda!

Motor

Hälften av svenskarna oroar sig för säkerheten när de kör bil – och kräver säkerhetsutrustning gratis.

Men när bilen ska väljas prioriterar ändå män prestandan främst. Och kvinnorna vill helst ha säkra bilar.

Trots att Sverige är ett av världens trafiksäkraste länder med ett lågt antal i trafiken omkomna per år oroar sig landets bilister rejält bakom ratten.

När Mazda frågade 1 000 personer om deras inställning till bilar och bilkörning menade över hälften att de oroar sig när de kör bil, och då framför allt ensamstående föräldrar.

Ännu fler anser också att säkerhetshöjande extrautrustning borde vara standardutrustning och inte kosta extra, men när det väl kommer till kritan ser verkligheten annorlunda ut.

Det är nämligen bara kvinnorna som värdesätter säkerheten högst – män vill ha prestanda. Bara nio procent av de tillfrågade kvinnorna värderade körglädjen högst, medan siffran för männen var 17 procent.

Många tycker att de är bra förare

Oroade eller inte, nio av tio av de tillfrågade anser sig själva som goda förare och hela 70 procent tycker det är roligt att köra bil.

– Det verkar inte vara något fel på vårt självförtroende bakom ratten. Om vi själva får svara på frågan så tycker vi att vi är goda bilförare. Så många som nio av tio svarar att de anser att de är goda bilförare, kvinnor som män, säger Klaus Oest, vd på Mazda Sverige som står bakom undersökningen.

Vad tycker du – kör du bättre än medelföraren? Rösta i frågan nedan!

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert: