Kolla in ryssarna – gör hela jobbet på en dag

avFelix Björklund

MOTOR

Vägarbeten brukar i allmänhet innebära veckor av avstängningar och irritation, men det behöver inte vara så. I Moskva valde man det senare och asfalterade om den sexfiliga huvudgatan Tverskaya – på endast en dag.

Nu är det sommar och högsäsong för vägarbeten. Trafikverket sliter hårt för att hinna med och försöka lösa det mesta under tiden svenska folket är på semester. Men även om det behövs – är irritationen ofta stor när semesterfirare fastnar i köerna som uppstår när trafiken inte rullar på 100-procenting.

Stängde av allt

Men behöver det verkligen vara så? I Ryssland testade man nyligen på ett nytt alternativ, totalarbete. Det var i Moskva när gatan Tverskaya, ryska huvudstadens motsvarighet till Londons Oxford Street, skulle läggas om. Istället för att hålla på och dutta med en avstängd fil i taget – smällde man på rejält och gjorde allt på en gång. Lite som att rycka ett plåster istället för att mes-dra...

Klart på en dag

Men inte nog med det, över 32 000 kvadratmeter gata lades – och jobbet tog bara en dag.

I ett klipp på Youtube visas hur 300 fordon hjälps åt att få fason på över 8 000 ton asfalt, och i den snabbspolade filmen ser det förföriskt enkelt ut. Resultatet är imponerande snabbt, kanske det här skulle vara något att ta efter i Sverige?

Kolla in klippet nedan.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Moskva

Bilar