Årets första muskelshow

Bilar

Smygtitt på Detroits bilsalong

Nästa vecka öppnas bilsalongen i Detroit, en av bilvärldens stora händelser 2006.

Räkna med glitter och glamour trots dystra tider för bilbranschen – här är en show alltid en Show. Inhemska muskelbilar förstås, och nya stadsjeepar. De Tre Stora, men också premiär för ett kinesmärke.

Och så faller täckelset för Volvos nya småbil C30!

Traditionsenligt är Detroit tummelplatsen för GM, Ford och Chrysler, men för varje år får The Big Three allt hårdare konkurrens utifrån.

I år lär kineserna locka många nyfikna blickar när Geely som första Kinamärke ställer ut på amerikansk mark. Försäljningen lär komma igång under 2007 och Geely satsar helt på sina låga priser – en bra bit under även de koreanska konkurrenterna.

Lockar med flaggskepp

Tuffa utmaningar för de inhemska märkena kommer både från Japan och Europa. Statusmärket Lexus lockar i år med en helt ny generation av flaggskeppet LS, Mitsubishi visar en kompakt hybridmodell och Toyota förnyar sin USA-bästsäljare Camry. Och Mercedes har publikpremiär för nya lyxterrängmodellen GL-klass.

Ny kompakt Volvo

Ford slår på stort med två nya stadsjeepar på samma plattform och lanserar en ny V6-motor med ny automatlåda som ska sänka bensinförbrukningen i en rad av koncernens mellanstora modeller.

Och så blir det Volvos helt nya lilla C30 som försvarar de svenska färgerna, inte nya S80 som antytts tidigare. Den visas på Genèvesalongen i mars. C30 är spännande för Europa, men kanske är den för liten för att locka amerikanerna?

Björn Bergman (bil@aftonbladet.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar