Experten hyllar V70 DRIVe som ”en ny svenskfavorit

Motor

Aftonbladets Robert Collin har provkört den uppdaterade versionen av Volvo V70 DRIVe. Han hyllar bilens nya motor och tror att modellen kan bli svenska folkets nya favorit.

Volvo V70, XC70 och S80 modellår 2012 är de första i biltillverkarens stall som har fått den vässade versionen av D5-motorn. Volvos motorexperter har lyckats öka prestanda och vridmoment i den femcylindriga dieseln från 205 hk/420 Nm till 215 hk och 440 Nm. Samtidigt har bränsleförbrukningen sänkts med åtta procent. Det innebär att en Volvo S80 D5 med manuell växellåda nu drar endast 4,9 l/100 km (EU, blandad körning), vilket motsvarar 129 g koldioxid per kilometer.

Uppdaterad DRIVe-motor

Även 1,6-litersmotorn i Volvo V70 DRIVe har uppgraderats. Effekten har höjts till 115 hästkrafter, med ett vridmomentet på 270 newtonmeter.Aftonbladets Robert Collin har provkört den senaste upplagan av V70 Drive – och han gillar med den uppdaterade motorn.

”Volvos nya miljöklassade V70 är komfortabel, lättkörd och nya dieselmotorn är både råstark och snål. Inget stoppar V70 Drive från att bli Sveriges mest sålda bilmodell. Inte ens prislappen på runt 300 000 kronor”, skriver Robert Collin i Aftonbladet Bil.

Han berömmer motorns dragförmåga från låga varv. Testaren tycker att den nya manuella lådan med sex växlar är smidig och lättarbetad. DRIVe-modellens fjädring har sänkts med två centimeter för att minska luftmotståndet, något som enligt Collin ger fina köregenskaper på krokig väg – utan att fjädringskomforten för den skull blir lidande.

Klarar Euro 5

Trots att motorn har en högre effekt så klarar den de nya avgaskraven Euro 5. V70 DRIVe har start/stopp som standard – och den angivna förbrukningen för blandad körning ligger på 0,45 liter milen. Robert Collin imponeras av att den stora kombin är så snål.

”På 70-väg lyckas jag hålla förbrukningen på prick 0,4 liter milen, i godkänd motorvägsfart handlar det om halvlitern. Lysande för en så stor bil. En ny svenskfavorit är född”, skriver Robert Collin i Aftonbladet Bil.

Testa att bygga din bil här.

Volvo V70, XC70 och S80 modellår 2012 har City Safety som standard. Systemet kan dämpa effekterna av eller helt undvika påkörningar bakifrån i hastigheter upp till 30 km/t. City Safety håller uppsikt över fordonen framför med hjälp av en lasersensor inbyggd i vindrutan i höjd med backspegeln. Bilen bromsar automatiskt om föraren inte reagerar i tid när bilen framför bromsar eller stannar helt, eller om föraren kör för fort mot ett stillastående objekt.

Om hastighetsskillnaden mellan de båda fordonen är mindre än 15 km/t kan kollisionen undvikas helt. Om hastigheten är mellan 15-30 km/t sänks kollisionshastigheten för att minimera kollisionens effekter.

Hur ser din drömbil ut? Testa här.

Fotgängarskydd nytt tillval

Pedestrian Detection med full autobroms, som tidigare presenterats i Volvo S60, V60 och XC60, finns nu också i Volvo V70, XC70 och S80. Pedestrian Detection med full autobroms utnyttjar en radar och en kamera för att övervaka fotgängare framför bilen. Systemet varnar först så att föraren kan bromsa eller styra undan för fotgängaren. Om föraren inte reagerar bromsas bilen automatiskt med full kraft alldeles innan kollisionen blir oundviklig. Med autobroms kan kollisioner i vissa fall undvikas vid hastigheter under 35 km/t.

När det gäller komfort kan Volvo V70, XC70 och S80 utrustade med automatväxel nu också förses med den senaste versionen av adaptiv farthållare (ACC), som automatiskt hjälper till att behålla en konstant säkerhetsmarginal till fordonet framför. En nyhet är att systemet nu fungerar hela vägen ned till stillastående. Bilen accelererar automatiskt när trafiken börjar röra på sig igen.

Kolla in de senaste modellerna.

Nya Sensus i fler modeller

Volvo Sensus är ett ypperligt exempel på hur Volvo Personvagnar utvecklar förarmiljön. Det nya infotainmentsystemet debuterade i Volvo S60 och V60 2010. Nu får även Volvo XC60, V70, XC70 och S80 samma funktion. I Sensus presenteras all information på en femtums eller sjutums färgskärm i övre delen av mittkonsolen. Skärmen är placerad högt upp för att det ska bli lätt för föraren att hålla ögonen på vägen.

Genom att trycka en gång på knappen ”My Car” i mittkonsolen får man tillgång till en mängd olika inställningar, till exempel för City Safety, kollisionsvarning, Pedestrian Detection, Driver Alert, aktiv farthållare, belysning, dörrspeglar, klimatenhet, centrallås och audiosystem.

Om kunden väljer ett multimediasystem levereras Volvo Sensus uppgraderad med den större sjutumsskärmen som också visar information och bilder från navigationssystemet, telefonen, backkameran, panoramakameran, DVD-spelaren, digital-TV etc.

Bluetoothanslutningen har uppgraderats för att inte bara medge handsfree-telefonering utan också streaming av musik från din bärbara musikspelare med Bluetoothfunktion. Volvo är faktiskt det enda bilmärket som erbjuder Bluetoothstreaming av musik i hela sitt modellsortiment.

Kolla – så får du råd med din drömbil. Svar direkt.

Navigering med röststyrning 

Integrerad navigering med röststyrning finns som alternativ, samt ett underhållningssystem för baksätespassagerarna. Paketet inkluderar bland annat DVD-spelare, två åttatumsskärmar som är integrerade i framsätenas nackstöd, trådlösa hörlurar och fjärrkontroll. Samtliga funktioner kan styras via knappar som är inbyggda i ratten eller via touchknappar placerade alldeles under färgskärmen.

Den mest avancerade ljudenheten, Premium, har en digital förstärkare i klass D på 5x130 W, subwoofer, Dolby Digital i kombination med Dolby Pro Logic II Surround, den senaste MultEQ från Audyssey Laboratories och tio högtalare.

Genom den marknadsledande MultEQ-tekniken från Audyssey Laboratories elimineras den distorsion som annars kan orsakas av passagerarutrymmets speciella akustiska egenskaper. Resultatet är ett renare och tydligare ljud för alla i bilen. Förutom Premium Sound, som kombineras med en sjutumsskärm, har ljudsystemet ytterligare tre nivåer. Alla har skräddarsytts för bilen av Volvo Personvagnars egna experter.

Bygg din egen drömbil direkt på nätet.

Volvo

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor. Gör det bara.

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor