Elbilsägare kan få dela på 20 miljoner kronor

Bara dagar kvar att ansöka om bidraget för laddbox

Det finns pengar att hämta om du köpt elbil och installerat en laddbox under 2019.
Det finns pengar att hämta om du köpt elbil och installerat en laddbox under 2019.

20 miljoner kronor.

Så mycket finns kvar att söka som bidrag för installation av laddboxar.

Enda problemet – ansökningstiden går ut på torsdag.

– Men det går snabbt, pengarna betalas ut samma dag eller dagen därpå, säger John Wigg, handläggare på Naturvårdsverket.

Har du köpt och installerat en laddbox för din el- eller hybridbil under 2019? Då har du väldigt goda möjligheter att få tillbaka hälften av de pengarna – om du snabbar dig.

Det är från statens satsning Klimatklivet som pengarna kommer. Av de 50 miljoner som avsattes i den senaste budgeten finns det fortfarande 20 miljoner kvar att söka. Men på torsdag fryser pengarna inne och går tillbaka till statskassan.

– Det är rätt bra siffror ändå. Det var inte alls samma tryck i fjol. Det är en omställning, folk ska byta till elbil och det är ganska dyrt bara att installera en laddbox för en vanlig Svensson. Bilen i sig är dyr, och sen behöver du en laddbox för 14-15 000 kronor, säger John Wigg, handläggare på Naturvårdsverket som ansvarar för stödpengarna.

John Wigg.
John Wigg.

Hade ni ändå räknat med fler sökanden? Att ha kvar 20 av 50 miljoner låter som ganska mycket?

– Det är rätt bra siffror, det är högre än i fjol trots att det då var ett helt år. I år har möjligheten bara funnits i fem månader, stödet togs bort i budgeten som Moderaterna och Kristdemokraterna la i slutet av 2018. När regeringens budget gick igenom efter sju månader så kom stödet tillbaka.

Den som får igenom sin ansökan får tillbaka hälften av kostnaden för laddboxen och installationen, som mest 10 000 kronor. 3 877 personer har fått sin ansökan godkänd under det andra halvåret 2019, med en snittåterbetalning på 7 700 kronor.

”Den nya potten är större”

Marknaden för laddningsbara bilar (laddhybrid och rena elbilar) har exploderat i Sverige de senaste åren. Enligt Elbilsstatistik.se fanns det i slutet av 2016 knappt 30 000 laddningsbara bilar på Sveriges vägar. Tre år senare har den siffran drygt tredubblats. Wigg tror och hoppas att möjligheten till laddbox-bidrag kommer finnas kvar även nästa år.

– Den nya potten, om den godkänns, är större än i år. Jag har inte den exakta siffran nu, men det är två miljarder kronor för hela Klimatklivet. Men jag vet inte exakt hur mycket som öronmärks för de här laddstationerna.

Jag anar att ju fler som ansöker under den kommande veckan, desto mer pengar in för 2020?

– Ja precis. Vi vill helst betala ut allt, men det är svårt att styra. 

Vem som helst som har installerat en laddbox kan söka, och möjligheterna att få tillbaka halva kostnaden för inköp av box och installation av densamma är mycket goda. Men kruxet är att boxen måste vara installerad.

– Det blir väldigt tajt att hinna få till en installation och ansökan innan torsdag, men även fast man efter det inte kan få ut mer pengar i år så behåller vi ändå ansökningarna i hopp om medel till nästa år.

Men du kan inte garantera att samma stöd finns då?

– Nej, ingen garanti. Men följer man den politiska debatten så är det ingen som motsätter sig det här, som det var året innan.

Fakta om laddbox-stödet:

Bidraget riktar sig till privatpersoner som har installerat en laddbox i hemmet. Ansökan måste ske senast sex månader efter installationen. Stödet ger tillbaka hälften av kostnaden för laddbox och installation, som mest 10 000 kronor. Ansökan görs via Naturvårdsverket (naturvardsverket.se), lättast genom e-tjänsten, men det går även genom e-mail eller pappersblankett. För att ha rätt till bidrag så måste boxen först vara inköpt och installerad.

PODD: Om den oväntade faran med elbilar

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur ökningen av elbilar kan komma att leda till problem.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE