MC-förare får risk på schemat

Av: Johan Ahlberg/Fastbikes.se

Publicerad:
Uppdaterad:

Blir obligatorisk i körkortsutbildningen i höst

Regeringen vill förbättra trafiksäkerheten för de mest olycksdrabbade förarna - unga, nyblivna bilförare och motorcykelförare.

Från och med den 1 november i år blir det därför en ny riskutbildning obligatorisk för personer som tar körkort med A-behörighet.

För blivande motorcyklister införs ett krav på en genomförd riskutbildning som tar sikte på de risker som uppkommer vid körning med MC. Alla som tar körkort med A-behörighet efter 1 november 2009 måste genomgå en riskutbildning. I år utökas även riskutbildningen som redan finns för B-behörighet.

- Unga, nyblivna förare, särskilt män, är överrepresenterade vid allvarliga trafikolyckor. Ett riskfyllt körsätt bidrar till en stor del av trafikolyckorna. Det är därför viktigt att nya förares attityder till riskbeteenden och kunskaper om dessa förbättras, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Riskutbildningen kommer vara uppdelad i två delar: alkohol, andra droger, trötthet samt faktorer och beteenden som medför ökade risker i del och hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden i del 2. 

Riskutbildningen får endast utföras av Transportstyrelsen särskilt godkända utbildare. Sveriges MotorCyklister, SMC, är positiva till att riskutbildning införs som ett obligatoriskt moment i körkortsutbildning för motorcyklister. SMC tror att en riskutbildning kan reducera antalet dödade och skadade motorcyklister. SMC anser att en riskutbildning för motorcykel bör vara tillräcklig. Riskutbildningen ska genomföras första gången man tar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL