Nya Volvo S60 – som Cross Country

Volvo fortsätter bredda modellutbudet – eller koka soppa på en spik?

Efter att V60 blivit terrängkombi får nu S60 samma tuffa stuk.

Här är nya Volvo S60 Cross Country – världens första terrängsedan.

I fjol var det V60 som fick Cross Country-stövlar – och nu är det sedanen S60 som får samma nya terräng-omvandling med högre markfrigång och skyddande plastsjok.

– Vi vill fortsätta utforska marknaden med vårt varumärke Cross Country. Vi började med det redan 1997, med V70 Cross Country, och det lade grunden till ett helt nytt segment. Vi har inkluderat alla de prestandarelaterade fördelarna med Cross Country-bilarna i denna nya modell, samtidigt som den ger ett helt unikt uttryck för äventyrslystnad och terrängkapacitet i en distinkt sportig och snygg förpackning, säger Lex Kerssemakers, Senior Vice President Product Strategy and Vehicle Line Management inom Volvo Cars.

Upp till 254 hästkrafter

I grund och botten är det samma Volvo S60 som funnits på marknaden sedan 2010 som nu uppdateras till Cross Country-modell. Markfrigången höjs med 65 millimeter och bilen säljs med 18- och 19-tumsfälgar med högprofildäck.

Modellen debuterar på bilsalongen i Detroit i januari och kommer finnas tillgänglig för beställning redan under försommaren. Motoralternativen i Sverige blir tre till antalet. Vill man ha fyrhjulsdrift gäller antingen den femcylindriga bensinmotorn på 254 hästkrafter eller den äldre femcylindriga D4-dieseln med 190 hästkrafter. I framhjulsdrivet utförande kommer S60 Cross Country säljas med märkets nya fyrcylindriga dieselmotor på 190 hästar.

I USA och Ryssland, två viktiga marknader för biltypen, levereras S60 Cross Country med fyrhjulsdrift och bensinmotor på 250 respektive 249 hästkrafter.

– S60 Cross Country är den enda riktiga utmanaren i segmentet crossover-sedaner. Vi har identifierat en tydlig marknadsnisch för en mer kapabel sedan, med robust formspråk och hög markfrigång. S60 Cross Country kommer att tilltala människor som söker en spännande sedan med frikostiga prestanda, men som inte vill göra avkall på crossoverns uppenbara fördelar, säger Alain Visser, Senior Vice President Sales, Marketing and Customer Service.

Vad tycker du om nya S60 Cross Country? Rösta nedan!

Publisert: