Miljardlån till Volvo

MOTOR

Tryggar arbeten i belgiska Gent

Foto: Volvos bilfabrik i belgiska Gent. Foto: Volvo

Volvo Personvagnar undertecknade på måndagen en överenskommelse om ett lån på 198 miljoner euro, vilket motsvarar närmare två miljarder kronor.

Bakom lånet, som garanteras av den flamländska regionsregeringen, står den belgiska banken ING.

Pengarna ska användas till investeringar i Volvo PV:s fabrik i Gent i Belgien.

Lånet löper på fem år och villkoren följer EU- kommissionens regelverk för statligt stöd till bilindustrin, skriver Volvo PV i ett pressmeddelande.

"Lånet tryggar investeringar och jobb i Gent och ger finansiell stabilitet till bilprojekt i vår fabrik i Belgien, säger Stefan Jacoby, vd för Volvo Personvagnar i ett pressmeddelande.

Det här är ett vanligt banklån som Volvo PV tar i en bank. Det har ingenting med Europeiska Investeringsbanken (EIB) att göra. Det litet annorlunda med lånet är att regionregeringen i Flandern går i borgen för det.

Volvo har för den svenska verksamheten sökt ett lån i EIB. Det gäller dock tre gånger så mycket pengar, 600 miljoner euro. För det krävs också att staten går in som garant. Och där förhandlar Volvo PV just nu med Riksgälden om villkoren.

Klart före årsskiftet

Men det hastar. Man måste vara klara innan årets slut. För sedan försvinner det tillfälliga lite mer gynnsamma stöd som EU införde i samband med den stora krisen hösten 2008.

EIB har redan gett Volvo ett positivt besked angående lånet, under förutsättning av svenska staten lämnar kreditgaranti. Men förhandlingarna med regeringen/Riksgälden gick i stå då ägarfrågan i Volvo var så osäker. Sedan Geely gick in, pratar Volvo och den svenska regeringen igen.

– Förhandlingarna med regeringen och riksgälden återupptogs när ägarbytet blev klart, säger Per-Åke Fröberg, presschef på Volvo PV, till TT.

TT: Allt måste vara klappat och klart innan årsskiftet. Hinner ni med?

– Vi har ju året ut på oss. Man hinner med rätt mycket på den tid som återstår.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar