Välj rätt i reserv- delsdjungeln

Av: 

Bosse Bildoktorn

Bilar

Bosse Bildoktorn om billiga piratdelar

Foto: Lasse Hejdenberg

Dyra korvar innehåller mer kött och mindre tillsatser, MEN är inte farliga att äta.

Dyra bildelar har ofta bättre passform och längre livslängd, MEN är inte trafikfarliga.

Dyra korvar innehåller mer kött och mindre tillsatser, MEN är inte farliga att äta. Dyra bildelar har ofta bättre passform och längre livslängd, MEN är inte trafikfarliga.

Sedan ordet originaldel tappat sin innebörd är det dock lättare att välja korvar än bildelar. Ty alla delar som är anpassade för en viss bil anses numera vara en originaldel. Därför ljuger inte Karin i Mekonomens TV-reklam, när hon påstår att de alltid använder originaldelar.

Lite förenklat definierades originaldelarna tidigare av om delen såldes av märkesverkstaden eller inte. EU gillade inte detta, eftersom merparten av delarna i en ny bil kommer från externa underleverantörer – som också levererar sina delar till bildelsbutikerna. Därför blev en original reservdel och en reservdel av ”motsvarande kvalitet” jämställda. Om de är avsedda för samma bil.

Att definiera ”motsvarande kvalitet” är lätt i de fall då en bildelskedja alltså köpt in reservdelar från samma underleverantörer som biltillverkaren, till exempel en bensinpump från Bosch.

Omöjligt att bedömma

Detaljer från anonyma tillverkare i Kina är det däremot omöjligt att ha någon åsikt om. Jag har varit med om bromsskivor med så felaktiga mått att jag blev tvungen att slipa på bromsoket för att grejerna skulle passa. Å andra sidan har lika billiga och anonyma bromsskivor ibland varit bättre än tillverkarens egna, framförallt när det gällde motståndskraft mot korrosion.

Efterhand som konkurrensen om kunderna har hårdnat, har kvaliteten på lågprisdelarna dock blivit betydligt jämnare och det har skett en markant förbättring de senaste åren. Men eftersom du antagligen bara känner dig ännu mer förvirrad nu än innan du började läsa detta, så måste jag ju avsluta med ett handfast råd:

Bildelarna ska inte bara PASSA på bilen, utan även vara ANPASSADE för den. Två oljefilter av högsta kvalitet kan exempelvis se exakt likadana ut och passa lika bra på motorn. Men det kan gå galet om det ena filtret inte har en inbyggd backventil. Vissa motorer ska ha oljefilter utan ventil, för andra är backventilen livsviktig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar

Bosse Bildoktorn

MER OM MIN BIL

Bara kompakt i namnet

Begagnade bilar: Det ultimata testet

Här är bilen som ska rädda Volvo