Klart: Så ofta ska din bil besiktigas

I dag blev det klart, förslaget om besiktning vartannat år ratas.

Det meddelade infrastrukturminister Anna Johansson (S) under torsdagen.

Ett beslut som välkomnas av branschen

– Dagens besked visar att regeringen menar allvar med sina trafiksäkerhetsambitioner, säger Tord Fornander, ordförande för branschorganisationen Swetic.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Det var i fjol som Transportstyrelsen sjösatte en utredning om att glesa ut besöken på bilbesiktningen. Istället för nuvarande systemet med besiktning år tre, fem och därefter varje år – var förslaget en första besiktning efter fyra år, därefter vartannat år.

Men utredningen kritiserades hårt av branschen där bland annat Opus vd, Magnus Greko beskrev det hela som att ”staten lurat branschen”, samt organisationer som tyckte att säkerheten äventyrades.

Transportstyrelsens utredare, Mats Hjälm, försvarade utredningen med att de i sitt arbete tittat på behoven för Sverige och att de ansåg att man glesar ut antalet besiktningar.

– Vi föreslår att vi slopar inställelseterminen och i kombination med det går ned till EU:s grundregel. Det kommer innebära cirka 35 procent färre kontrollbesiktningar sa Mats Hjälm, tidigare till Aftonbladet Bil.

Ingen förändring

Nu har dock Näringsdepartementet gått igenom utredningen och på en presskonferens meddelade infrastrukturminister Anna Johansson att regeringen inte kommer glesa ut intervallerna för besiktningar.

Och det välkomnar branschen.

– Genom dagens beslut kommer Sverige även i fortsättningen ligga i framkant i trafiksäkerhetsarbetet och förverkliga nollvisionen, avslutar Tord Fornander på branschorganisationen för svenska bilbesiktningsföretag, Swetic.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE