BMW visar upp ny sedanmodell

1 av 9 | Foto: Foto: BMW
MOTOR

Trenden är crossovers – då går BMW åt andra hållet.

På bilmässan i kinesiska Guangzhou överraskar man med att visa upp en ny kompakt-sedan.

– Den förkroppsligar körglädjen av en sportbil, men med minimerade exteriörmått, säger Adrian van Hooydonk, designchef på BMW-gruppen.

BMW har alltid varit en trendsättare.

Innan X5:an var stadsjeepar något som man bara sysslade med i USA. Även med sina andra X-bilar har man öppnat upp och populariserat segment som ingen trodde på. För trots att flera kritiker påstod att det bara var en fluga – så är det just crossovers som är det trendigaste inom bilvärlden just nu.

Skippar crossover – satsar på sedan

Ment BMW går inte enbart med trenden.

Nej, när västvärldens blickar är vända mot bilmässan i Los Angeles – passar den tyska tillverkaren på att premiärvisa nytt i öst. Detta då de på bilsalongen i kinesiska Guangzhhou visar upp sin Concept Compact Sedan.

Bilen är baserad på samma plattform som 2-serie Active Tourer och nästa generation av 1-serien.

Kompakt men sportig

Rent utseendemässigt är det svårt att missa att det är en BMW. Det är samma grill, strålkastare och linjespel som på de senaste modellerna. Siluetten ser ut att ligga mitt emellan vanliga 3-serien och 4-serie Gran Coupé – men i ett klart mer kompakt format.

Det är än så länge inte säkert om produktionsbilen kommer att lanseras som en 1-serie Sedan eller som ett dubbelutförande där även en 2-serie Gran Coupé är med (som med 3-, 4-serien).

– BMW Concept Compact Sedan avslöjar potentialen vi ser i kompakta sedaner. Den ger inte bara förare och passagerare generösa utrymmen i ett kompakt format – utan gör detta samtidigt som den levererar de sportiga egenskaper man förväntar från en BMW. Kvaliteten och egenvärdet i Concept Compact sedan signalerar klart och tydligt våra premiumintentioner för bilen, säger Adrian von Hooydonk, designchef för BMW-gruppen.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Aftonbladet Bil

ARTIKELN HANDLAR OM

BMW

Motor

Bilar