Nevs lämnar rekonstruktionen

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Konkurshotet är undanröjt.

Rekonstruktionen upphör och från och med i dag står Nevs på egna ben.

Snart väntas dessutom en ny huvudägare för Saab.

I dag upphörde Nevs sju månader långa rekonstruktion. Konkurshotet är undanröjt, skulderna nedskrivna och personalstyrkan bantad – och snart väntas en ny huvudägare att öppna plånboken. På pappret är framtiden ljusare för Nevs och därmed Saab.

– Vi är nöjda med att rekonstruktionen avslutats, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs till tidningen ttela.

– Vi har en tidsplan för att reglera skulderna och ett bättre läge nu när vi står på egna ben att sluta avtal.

”Sekretessavtal”

Nevs fick nyligen sin ackordsuppgörelse godkänd vilket innebar att företaget slapp betala omkring 300 miljoner kronor i skulder, vilket lättar bördan för Nevs och för den nya framtida huvudägaren som det talats om i månader. Rykten menar att den ena av då möjliga intressenter är den indiska fordonskoncernen Mahindra som vill gå in som huvudägare, men Nevs säger till Dagens Nyheter att man på grund av sekretessavtal inte kan tala om vem man förhandlar med.

Endast 264 Nevs-Saabar registrerade

När Nevs köpte konkursboet från Saab Automobile i februari 2013 var planen att man till en början skulle tillverka elbilar baserade på den tidigare Saab 9-3-plattformen och samtidigt fortsätta utvecklingen av Phoenix-plattformen. Snart uppdagades dock ekonomiska bekymmer och produktionsbandet stoppades redan i maj 2014.

Under de drygt två åren som Nevs ägt konkursboet har produktionen bara varit igång mindre än ett halvår och endast 264 ”Nevs-Saabar” registrerades i Sverige ifjol.

Nevs nuvarande ägare har meddelat att man finansierar verksamheten fram till sommaren, men målsättningen är att man redan under april månad ska ha ett påskrivet avtal med en ny investerare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL