Frankfurts allra hetaste nyheter

BIL granskar nyheterna på årets salong

Här är några av de hetaste nyheterna inför världens största bilsalong, Frankfurt-mässan.

Under 11-23 september pågår bilsalongen för fullt. I nästa nummer av Bil granskar Robert Collin de viktigaste bilnyheterna från årets salong – och flopparna.

Kupén växer i nya Audi A4

En mycket intressant nyhet är Audi A4. Den nya bilen kännetecknas framförallt av en betydligt längre hjulbas än tidigare – hela 15 centimeter mer. Det lär göra gott för kupéutrymmet. Ny instegsmotor är en 1,8-liters turbofyra på 130 hästar. Naturligtvis finns en hel radda andra motorer, de flesta välkända från idag. Mer teknik och större bil kan dock innebära högre vikt och ett högre pris, två faktorer som vi inte gillar. Dels för körglädjen och dels för förbrukningen.

Designmässigt blir nya A4 en hit då bilen lånar en del drag från nya fräcka A5.

Ford X-Max

Systerjeep till Volvo XC60 och dagens Land Rover Freelander 2 har vi hittills bara sett teckningar och spionbilder på.

I Frankfurt kan den nya bilen stå klar. Fräck design ska skilja den från mängden.

Ferrari F430 Scuderia

Scuderia är racerversionen för gatbruk av vanliga F430. Vikt endast 1 250 kg och trimmad V8 på 510 hästar vid 8 500 varv. Snabbare, coolare och givetvis dyrare.

Bilen ska avtäckas av Michael Schumacher på mässan.

Mercedes C-klass kombi

Förutom den galna C63AMG med över 400 hästkrafter visar Mercedes sin nya C-klasskombi på mässan. Bilen behåller

dragen från sedanen. Fyrhjulsdriften 4-matic blir nu också tillgänglig.

Skoda Fabia kombi – rymligast bland småttingarna

Nya Fabia kombi blir den rymligaste i sin klass, gott om plats för fem personer och hela 480 liter bagage. Fäller man baksätet ökar totalvolymen till 1?460 liter. Bilen är

lite högre och man sitter även högre vilket ger bättre överblick över trafiken.

Motorutbudet blir detsamma som till vanliga Fabia. Till våren kan det eventuellt komma en miljöbilsklassad variant av Fabia.

Peugeot 308 RC Z

En fransk Audi TT. Så sammanfattas lättast Peugeots konceptbil 308 RC Z. Plats för 2+2 och en turbomatad 1,6-liters motor på 218 hk. Låter som en given succé.

Renault Laguna

En helt ny Laguna ska visas på mässan. Modellen har halkat efter och var verkligen i behov av en uppfräschning.

Särskilt kvalitetskänslan ska vara högre.

Tiguan – VW:s nya lilljeep

Tiguan är Volkswagens nya lilljeep som ska kämpa mot lyxigare BMW X3, Audi Q7 och Freelander 2, men även mot mitten av klassen där Ford, Mazda, Honda och Toyota kämpar. Tiguan får mycket känd VW-teknik men en nyhet är att man använder common-railinsprutning i dieslarna vilket gör dem klart

tystare än tidigare VW-dieselar.

Tiguan börjar säljas direkt efter Frankfurtsalongen.

Mitsubishi Concept-cX

Compact-crossover är vad cX står för och Mitsubishis konceptbil följer trenden med låga, kombiliknande suvar. Bilen har fyrhjulsdrift och en ny 1,8-liters dieselmotor som använder material som är miljöskonsamma och återvinningsbara.

Mini Clubman

Kombiversionen av den populära Mini är här i höst. Längre mellan hjulen ger mer utrymme och 100 liter större bagage. Clubman har skåpdörrar bak och en baksätesdörr på högersidan. Bilen är större och därmed också något tyngre – 75 kilo. Men den lär ändå vara körglädjevalet i sin klass.

Citroën C5 Airscape – med tak i kolfiber

Bilsalonger har plats för fritt flödande kreativitet. Därför får vi se denna härliga cabversion av kommande C5, kallad Airscape. Den nya C5:an har vi inte fått se ännu och det enda vi vet är att den får ett mer coupéliknande stuk. Konceptet C5 Airscape visar dock hur fronten kommer att se ut. Rykten talar också om att Airscape kommer i produktion och att nya C5 sparas till Genève. Airscape har en 2,7-liters dieselsexa som drivkälla med start-stopteknik för att minska utsläppen. Det fällbara taket är i kolfiber, men det lär inte komma i produktion.

Aston Martin DBS

Har du sett senaste Bondrullen har du också sett DBS. V12:an på 6,0 liter pumpar ur sig 517 hk och topphastigheten kryper precis över strecket till 302 km/h.

Porsche 911 GT2

Starkaste nioelvan någonsin med 520 hästkrafter. Det ryktas att Porsche ska visa en sportversion av suven Cayenne, som ska heta GTS.

Peugeot 308 och 308 SW

Helt nya 308 har en tuff uppgift i att ersätta den populära 307. Just därför har inte Peugeot ändrat så mycket på framgångsreceptet. Lockande pris, välutrustad, stora utrymmen och fräsch design får även nya 308. Yttermåtten är också lika 307 och flera chassikomponenter återanvänds för att slippa barnsjukdomar. Bättre kvalitetskänsla utlovas dock av Peugeot. Nya motorer blir det, mest intressant är 90-hästarsdieseln som gör att bilen kvalar in som miljöbil.

Kombivarianten med glastak, 308 SW, får vi vänta lite på. I Frankfurt visas den upp som konceptbilen 308 Prologue, men i praktiken är den nästan produktionsfärdig.

Peugeot tillhör dem som kommit längst med att skapa en hybridmodell med dieselmotor. På mässan visas ett koncept där tekniken används i nya Peugeot 308. Förbrukningen sänks med 30 procent, vilket gör att bilen klarar sig på bara 0,34 l/mil. Låter lovande!

BMW 1-serie Coupé

BMW börjar med toppmodellen av sin nya coupéversion av 1-serien. Nämligen 135i med dubbelturbomotorn på 306 hk. Två dieslar debuterar också, det är 123d med dubbelturbodieseln på 204 hk samt 120d med 177 hk. 120d har ett CO2-utsläpp på bara 128 g/km.

Opel Vectra

Nya Vectra bygger på GM-plattformen Epsilon 2, vilken även blir bas för nya Saab 9-3 och 9-5. Den innebär att Vectra växer en del och får bättre utrymmen.

Volvo C30 med miljödiesel och ny växellåda

Volvo har en stor skara miljöbilar och nu kommer en till – en vanlig 1,6-liters dieselmotor på 105 hästar. Förbrukningen uppges ligga på 0,45 l/mil vid blandad körning och därmed kommer koldioxidutsläppen under den magiska 120-gramsgränsen. Volvo har bland annat fintrimmat aerodynamiken, ökat utväxlingen på trean, fyran och femman och slipat på motorstyrningens program.

Samtidigt som Volvo visar miljö-C30 bekräftar man en ny växellåda i samma stil som Volkswagens DSG-låda, alltså en automatiserad manuell låda. Lådan kommer först i 2,0D i C30, S40 och V50. Volvo utlovar bränslebesparing på åtta procent.

Kia Pro Ceed

Fyndigt namn på Kias utökning av Ceedutbudet. Nu finns Ceed, Sporty Wagon och Pro Ceed, den senare visas på mässan och är en tredörrarsmodell med lite sportigare look. I övrigt samma bil, samma utrustning och motoralternativ.

Mazda 6

Mazda 6 delar teknik med Ford Mondeo och Volvo V70. En nyhet blir en liknande växellåda som VW:s DSG-låda. Fyrhjulsdrift blir tillval, men standard på muskelversionen MPS med 260 hästar.

Saab 9-3 Black Turbo – värsting med fyrhjulsdrift

Saab har byggt turbobilar i 30 år. Det firar man med en ruskigt snabb version av nya 9-3, kallad Black Turbo. Namnet har sitt ursprung i USA där Black Turbo blev ett begrepp på 80-talet när det coolaste man kunde köra var en svart 99/900 Turbo. Den nya Haldexkopplingen XWD i nya 9-3 svarar för utmärkta vägegenskaper. En trimmad version av den turboladdade 2,8-liters V6:an svarar för ordentliga fartresurser. Räkna med runt 280 hästar.

Alfa Romeo 159 GTA

Som väntat blir det en extrasportig variant med GTA-beteckningen även för Alfa 159. Under huven ruvar en V6:a trimmad till runt 300 hästar. GTA står hos Alfa för att karossen är lättad, och flera delar som på standardversionen är av stål, består här av aluminium.

Renault Clio kombi

Clio Touring är det mest sannolika namnet på kombiversionen av Clio. Stort bagageutrymme på 439 liter (Volvos större V50 har 417 liter) är bra. Förhoppningsvis får Clio Touring redan från start den nya snålturbon på 1,2 liter och 100 hk jämnt. Räkna med ett prispåslag runt 10 000 kronor för kombin.

En nytt tyskt bilmärke

Artega GT ska utmana Porsche. Det är en mittmotorsportbil med en VW-motor på 300 hästar som klarar 0–100 km/tim på under fem sekunder. Artega GT byggs i 500 exemplar per år och priset börjar på 690?000 kronor.

Cadillac BLS kombi

Cadillacs europeiska modell BLS, som byggs av Saab i Trollhättan, kompletteras med kombiversionen Wagon i november. En nyhet är att både den och sedanen erbjuds i E85-version med etanolmotor ur Saab-programmet. BLS som modell kommer dock inte att finnas så länge, 2011 ska produktionen upphöra.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN