En Ferrari för familjen

MOTOR

Superkombin med 660 hästar - en brutal upplevelse

1 av 2 | Foto: DYR FAMILJEBIL Nya Ferrari FF har plats för fyra, stort bagagerum och fyrhjulsdrift. Men den har även 660 hästkrafter och gör 0-100km/t på 3,7 sekunder. Foto: Roberto Carrer

KRONPLATZ. Sugen på en ny kombi?

En som gör 0–100 på 3,7 sekunder och ledigt kör 350 km/tim?

Köp nya Ferrari FF, som säljs för ynka 2,5 miljoner kronor.

Åtta svenskar har redan slagit till.

Foto: Det andra f:et står för fyrhjulsdrift.

Jo, Ferrari har byggt en familjekombi. Med gott om plats för fyra, rejält bagage och fyrhjulsdrift.

Bilen från fabriken i Maranello heter FF där f:en betyder fyra sittplatser och fyrhjulsdrift.

Känns bakhjulsdriven

Traditionellt är ju Ferrari bakhjulsdriven men den nya modellen är lite mer familjebetonad och ska därför också ha lite bättre framkomlighet på vinter­före. Dock blir bilen alltid bakhjulsdriven i hastig­heter över 200 km/tim och på torr asfalt kopplas aldrig fyrhjulsdriften in.

När jag och min kollega tar linbanan upp till Kronplatz på 2 300 meters höjd i Dolomiterna, för provkörning, är det bara vi som har lågskor. Det är snö däruppe. Bara vi ska köra Ferrari.

Det blir en brutal upplevelse. V12-motorn vrålar när jag trycker på startknappen och de 660 hästkrafterna gör sig redo. När jag trampar ner gaspedalen registrerar elektroniken blixtsnabbt att det är halt och kopplar över lämpligt med kraft på framhjulen.

I kurvorna driver bakhjulen på lite extra, bilen känns bakhjulsdriven precis som det ska vara. Det är snabbt, effektivt och med full kontroll mellan snövallarna.

Redan slutsålda

En timme senare tar vi linbanan ner igen, och där väntar fler bilar, nu med sommardäck. Köregenskaperna är makalösa, trots sina gigantiska mått är bilen lätthanterlig på de smala alpvägarna, komforten är förbluffande bra.

800 bilar ska byggas i år, alla är redan sålda.

Åtta till Sverige, de flesta är extrautrustade till en bra bit över tre miljoner kronor.

Längre test av bilen i Bil-bilagan den 5 maj!

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar