Framtiden är lika oviss som vanligt

Av: Robert Collin

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Inför de anställda i Trollhättan såg han plötsligt sliten ut.

Fyra veckors flängande mellan Hongkong, New York, Sverige, Washington, tillbaka till Peking och så raka vägen till fabriken i Trollhättan skulle ta livet av vem som helst. Och det handlar inte om någon semesterresa utan om att försöka få fram pengar så att Saab kan överleva. Lägg till alla besvikelser när nya, kanske väl optimistiska, uppgörelser går i kras.

Den flygande holländaren Victor Muller har rätt att se trött ut.
 

Han la Savile Row-kostymen åt sidan, kom i dagsgammal skäggstubb och luvtröja och bad om ursäkt för att ingenting går som han lovat.

Framtiden för Saab är lika oviss som någonsin. Eller?

Mina kontakter i Trollhättan sa i går kväll att de 270 miljonerna från kinesiska Pang Da finns på Saabs konto. Tillsammans med lika mycket från finansbolaget Gemini med Vladimir Antonov i kulisserna. Det räcker för att betala underleverantörerna och få i gång produktionen.

Och i går tvingades finansminister Anders Borg till slut fram ur skuggorna för att säga något om Saabaffären som han ju hittills skickligt låtit Maud Olofsson ta hand om.

Han sa att han hoppas att det löser sig för Saab.

Om han menar allvar hoppas jag att han berättar det för Eva Srejber, vice vd på Europeiska investeringsbanken.

De blev nära vänner när de jobbade tillsammans i tio år på Riksbanken och hon fick sitt jobb på EIB tack vare Anders Borg. Hon är den som har hållit inne de utlovade pengarna till Saab.

Nu är det dags att visa korten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL