Bella Linde: Krockkudden räddade mitt liv

MOTOR

Bella kan byta både brytarspetsar och tändstift

Foto: JESPER SÖDERLUND
Bella Linde är programledare i Sommartorpet . Efter en svår bilolycka köpte hon en stor King Cab.
Foto: JESPER SÖDERLUND

Varje vecka rattar Bella Linde sin svarta pickup mellan bostaden i Stockholm och trakterna kring Örebro.

Hon åker för att spela in tv-programmet ”Sommartorpet”.

Ibland blir det också en avstickare till sommarstället i Sörmland.

En King Cab är väl inte direkt den första bil man tänker att en kvinna ska ha.

– Tvärtom, säger Bella. Pickupen är en riktig tjejbil.

– Den är stor och maffig. Man sitter högt och har bra överblick över vägen. Och så går det inte att köra alltför fort med den.

– Jag har aldrig förstått varför kvinnor ska ha små söta bilar. Små bilar är mindre säkra och rymmer nästan ingen packning.

– I den här bilen får jag med allt jag vill. Flaket rymmer hur mycket som helst. Jag hade förresten kompisar som sov över på flaket i midsomras.

Frontalkrockade

Det finns en allvarlig förhistoria till Bellas bilval. I december förra året frontalkrockade hon med en mötande bil. Både hon och den andra föraren klarade sig utan allvarligare skador, men av bilarna blev bara skrot. Läkaren som tog hand om henne på sjukhuset sa att krockkudden hade räddat hennes liv.

Hur gick olyckan till?

– Jag var ouppmärksam en sekund och plötsligt kom jag över på fel sida. Men jag hade änglavakt den gången.

– Man inser inte hur lätt en olycka kan hända. Vi har så bra och säkra bilar i dag att vi tror att vi kan göra nästan vad som helst när vi kör, prata i mobiltelefon, läsa kartan eller hyssja åt ungarna i baksätet. Men det går inte. Man måste ha hela uppmärksamheten på vägen.

Hon hade inte tänkt att skaffa någon ny bil förrän hon hade sparat ihop tillräckligt för att kunna köpa en helt ny bil. Men så dök programledarjobbet för ”Sommartorpet” upp och behovet av bil blev akut.

– Det var min svåger som föreslog en pickup och jag tyckte det lät som en bra idé. Jag hittade en som en byggfirma har haft. Det är B:et i Bygg som jag har kvar på sidan.

Är du lika händig med bilar som med verktygen i ”Sommartorpet”?

– Jag klarar att byta brytarspetsar och tändstift och sånt som man gör med gamla bilar. Förr om åren bytte jag däck själv. Men reparera bilmotorer det kan jag inte.

Har du någon favoritsträcka du brukar köra?

– Ja, sista kilometrarna fram till mitt lantställe kör jag på en slingrande skogsväg. Den är fantastiskt vacker. Till och med Greta, min hund, brukar vakna till och sätta sig upp för att titta ut när vi åker där.

Inger Sundelin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar