Bensinen sänks 20 öre litern

Mindre dyra droppar. Arkivbild.
Mindre dyra droppar. Arkivbild.

Bensinpriset har stigit till rekordnivåer den senaste tiden.
Men nu sänker de ledande bensinkedjorna priserna till under 16 kronor litern.

I mitten av maj nådde bensinpriserna den högsta nivån någonsin – 16,16 kronor. Men nu kommer viss mildring. Bensinen sänks med 20 öre till 15,96 kronor för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer.

Dieseln sänks samtidigt med 15 öre litern till 15,91 kronor medan etanolpriset sänks med tio öre till 10,31 kronor.

Sjunkande oljepris

Anledningen är att världsmarknadspriset på olja sjunkit rejält de senaste dagarna, sedan uppgifter kommit om att Saudiarabien och Ryssland ska diskutera en ökning av oljeutbudet från oljekartellen Opec och länder utanför Opec.

Opec har tidigare haft som strategi att hålla nere produktionen. Det i kombination med president Trumps besked att USA lämnar kärnenergiavtalet med Iran, samt oroligheterna i oljerika Venezuela, har lett till de höga oljepriserna.

Regeringens skattehöjning på 30 öre per liter bensin och 27 öre per liter diesel som infördes vid årsskiftet har också bidragit till det rekordhöga bensinpriset, liksom den svenska kronans svaga ställning i förhållande till dollarn.

Högst i historien

Och faktum är att dagens bensinpriser är de högsta någonsin, även om man tar hänsyn till inflationens påverkan på penningvärdet.

Teknikens värld har med hjälp av SCB:s Konsumentprisindex räknat om bensinpriserna från 1950 till nu i dagens penningvärde. Oljekriserna på 1970-talet trissade visserligen upp priserna, men de nådde aldrig över drygt 10 kronor litern. Först år 2000 passerade bensinpriset över 11 kronor, och 2012 nåddes den hittills näst högsta noteringen på 15,60 kronor litern.

Därmed står sig den de 16,16 kronorna från tidigare i maj som historiens högsta bensinpris.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN