Toyota Camry. USA:s mest sålda - en evighetsmaskin

Foto: TOYOTA

Toyota Camry är bilen som inte märks - den bara fungerar. USA:s mest sålda personbil faktiskt - och vad kan vara bättre för dig som söker en någorlunda stor begagnad familjebil?

Modeller

Från början hörde Camry till mellanklassen, men har med åren vuxit till sig och hör nu till de större familjebilarna på marknaden. Namnet har funnits i mer än 30 år och med andra generationen presenterad 1987 blev Camry en storsäljare. Tidiga modeller får hos Bilprovningen anmärkningar på bromsrören och rost i karossen. Bilar före 1992, då nästa modell med nya motorer kom, är tveksamma att rekommendera. Från -92 är kombiversionen populärast och står högt i kurs. Nöj dig med en sedanmodell så blir köpet mera prisvärt. 1997 lanserades en ny modell, samtidigt som kombin försvann. Denna bil är bättre, även om den blev lite dyrare. En uppdaterad version kom 2001. Utbudet är inte så stort. Får man förmoda att ägarna inte vill göra sig av med bilarna? Den som söker han finner en välputsad och försiktigt körd Camry av senare årsmodell. Den kan man åka länge i innan några problem gör sig påminda. Kosta gärna på bilen en bra rostskyddsbehandling. Ett bra val är 2,2- litersmotorn på 131 hästkrafter.

Tillförlitlighet

Toyotaägarna hör till dem som är mest trogna sitt märke, och det är inte utan att man förstår varför. År efter år hör Toyota Camry till klassens mest felfria bilar i Bilprovningens statistik. Bilen har fler anmärkningar på bromsledningar än medelbilen. Bilar från 1992 till 1996 kan drabbas av missfärgning av lack, men detta har i de flesta fall åtgärdats av verkstäderna. Också elvärmen i stolarna kan krångla på dessa årsmodeller. Men överlag hör alltså mekaniken i Camry till de absolut driftsäkraste som finns.

På vägen

Camry är en behaglig transportör. Kanske inte spännande, men lika smidig att köra omkring med i stan som den är bekväm på långresor. Komforten är bra i och med en ganska mjuk fjädring och välisolerad kaross. Den stora bilen kan kännas klumpig vid en undanmanöver och den kränger en del. Men viktigast; den klarar banan stabilt. Med V6-motor blir genast Camryn lite roligare, men då får man räkna med något högre bränsleförbrukning.

Utrymmen

Gott om plats framför allt för bagaget. Dessvärre får man inte lasta mer än 375 kg.

Säkerhet

Krockkudde på förarplats blev standard 1994 och från 1997 finns det även kudde på passagerarplats. Då kom även bältessträckare fram. Camry bedöms vara minst 15 procent säkrare än medelbilen, enligt Folksam. 1998 fick bilen fyra stjärnor i EuroNCAP.

Toyota Camry

David Lilja (bil@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Biltester

Toyota