Glömdes bort i 15 år – nu värd 10 miljoner

Den vita Bentleyn stod bortglömd i 15 år – och bara växte i värde.

Nu har den sålts för tio miljoner kronor.

– En ”försvunnen” bil drar alltid till sig samlares uppmärksamhet, säger auktionsfirman Barons direktör Tony Cavell.

Efter att ha varit inlåst och försvunnen i 15 år dök plötsligt den vita Bentley R-Type Continental Fastback från 1954 upp på en auktion i Storbritannien. Auktionsfirman Barons väntade sig ett slutpris på mellan 200 000 och 400 000 pund – vilket i själva verket slutade på det dubbla. Efter en intensiv budgivning med 10 budgivare på plats, 20 över internet och ytterligare 15 stycken som medverkade över telefon klubbades till slut bilen för 739 212 brittiska pund, motsvarande 9,7 miljoner kronor.

”Ett fantastiskt resultat”

Bilen såldes först 1954 till R.D. Weatherall, en racingförare från Welsh, och var då målad lila, eftersom Weatherall tävlade med just lila bilar. Därefter såldes bilen till Dr. Peter Walton från Yorkshire som målade den vit. Därefter såldes bilen vidare till den tredje ägaren som bara kom att köra den ett fåtal gånger, innan bilen låstes in och ”försvann” i 15 år – fram tills nu.

– Det här var ett absolut fantastiskt resultat, säger auktionsfirman Barons direktör Tony Cavell.

– En ”försvunnen” bil drar alltid till sig samlares uppmärksamhet och när det är en sådan ovanlig, ikonisk och värdefull maskin, så kan sånt intresse leda till en frenetisk budgivning som vi såg häromdagen. Det ska bli fascinerande att se "resan" Bentley ny tar, när restaureringen startar.

”Blir värt 13 miljoner”

Ett skäl till det höga priset är dels att bilmodellen enbart tillverkades i 208 exemplar när det begav sig på 1950-talet. Motorn är en 4,6-liters rak sexa som med dubbla SU-förgasare levererar runt 160 hästkrafter. Och nog var den sportig. Från 0 till 80 km/h accelererade bilen, enligt Bentley, på knappt nio sekunder och toppfarten låg på hela 193 km/h.

Efter en varsam renovering räknar nu bedömare att bilen ska stiga ytterligare i värde, åtminstone 13 miljoner kronor enligt experter.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN