Klart: Porsche bygger galna Tesla-dödaren

En tidig julklapp för Porsche-fans.

Elbilskonceptet Mission E blir verklighet.

– Med Mission E gör vi ett klart uttalande om märkets framtid, säger Porsches ordförande Wolfgang Porsche.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

När Porsche visade upp sitt helelektriska koncept Mission E på Frankfurtmässan i september var världen hänförd.

Designen på fyrdörrarsbilen lovordades och trots att prestandan inte matchade Teslas toppversion – så seglade konceptet upp som bilen som skulle sätta Model S på plats.

Nu får vi alltså beskedet att bilen blir verklighet.

– Vi tar oss resolut an utmaningen med elektrisk mobilitet. Även med enbart batteridrivna sportbilar är Porsche trogen sin filosofi och erbjuder kunderna de sportigaste och teknologiskt mest sofistikerade modellerna i det här marknadssegmentet, säger Oliver Blume, vd i Porsche i ett pressmeddelande.

80 procent på en kvart

Konceptbilen var en fyrdörrarsbil med plats för fyra, hade en motoreffekt på 600 hästkrafter och acceleration 0-100 km/h på 3,5 sekunder. Porsche utlovade att bilen skulle klara minst 50 mil innan det var dags för att ladda batterierna.

En stor nyhet var att tillverkaren även hade med ett nytt laddsystem där spänningen var på 800 Volt. Resultatet var att en laddning för att få 80 procents ”tank” gick på en kvart.

Vidare så kunde bilen laddas sladdlöst via induktion.

– Med Mission E gör vi ett klart uttalande om märkets framtid. Även i en bilvärld i stark förändring kommer Porsche med den här fascinerande sportbilen att behålla sin ledarposition, säger Dr. Wolfgang Porsche, ordförande i Porsche AG.

Lanseringår okänt

Bilen kommer att byggas i Zuffenhausen och Porsche räknar med att mer än 1 000 arbetstillfällen kommer att skapas kring elbilen.

Men även om Porsche nu sagt att de kommer att göra verklighet av Mission E, det lär nog dröja ett tag innan du kommer kunna lägga in en beställning.

När den ska lanseras återstår att se, men Porsche lovar att det sker innan årtiondet är slut.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN