Hemligheten bakom Koenigsegg berättad

De har sett sin bilfabrik gå upp i lågor, tampats med konkurshot och nästan köpt Saab.

Historierna om Koenigsegg är många – och en avhandlar värsta fortkörningen i USA någonsin. I 389 km/h.

Här berättar grundaren själv hemligheten bakom världens superbil.

Många skeptiska blickar har skickats till Koenigseggs hemstad Ängelholm sedan starten för 21 år sedan, inte minst när man 2009 hade långt gångna planer att köpa Saabs konkursbo. Men bakom kulisserna har mycket hänt, både före och efter den affären.

Redan 2002 tog sig man in i Guinness rekordbok med 655 hästkrafter starka CC 8S som korades till ”världens starkaste bil”.

Strax därpå kom dock ett rejält bakslag; hela fabriken brann upp.

Satte världsrekord i toppfart

Lyckligtvis räddades nästan allt viktigt undan lågorna och företaget fick snabbt nya lokaler för att fortsätta verksamheten. Och bara två år därpå slog man världsrekorden i toppfart för produktionsbilar: 388 km/h med 806 hästkrafter starka CCR.

Rekordet slogs visserligen redan samma år av Bugatti Veyron som fortfarande innehar det, men Koenigsegg har i stället lagt beslag på rekordet för 0-300-0 km/h. Det avverkar Agera R på 21,19 sekunder.

”Mest extrema bilen på jorden”

När Koenigsegg avslöjade sin senaste nyhet på bilsalongen i Genève innebar det ett stort steg rent industriellt för företaget. För första gången någonsin ska de bygga två bilmodeller parallellt. Både den lyxiga superhybriden Regera och vassare Agera RS.

Men redan förra året lanserade man modellen One:1 – en ”megabil” med det magiska vikt-/effektförhållandet en hästkraft per kilo. Det är den grundaren Christian rattar när han berättar sin passion i den mycket sevärda filmen.

– One:1 är vår mest extrema bil hittills och den mest extrema gatlegala serieproducerade någonsin tillverkad på jorden, berättar Christian.

– Den har mer kraft, är lättare, är snabbare och kan ta kurvor snabbare. Den gör saker andra bilar helt enkelt inte kan göra.

Mytomspunnen fortkörning

One:1 tillverkades i sex exemplar och har en megawatt i effekt, det vill säga 1 360 hästkrafter – och väger alltså 1 360 kilo. 0-400 km/h avverkas på ungefär 20 sekunder och bilen bromsar från 400 till stillastående på magiska tio sekunder.

Envisa rykten i USA talar dessutom om landets värsta fortkörning någonsin. Under ett Gumball-race genom Texas, USA, sägs en Koenigsegg CCR (804 hästkrafter) ha klockats i 389 kilometer i timmen – men det är, och lär förbli, obekräftat.

Se filmen här! Obs, extern länk.

Publisert: