Test: Fyra heta dagis-racers

Tänk stor motor. Keramiska bromsar. Saker som vanligtvis varit förbehållet sportbilar av den grövre kalibern finns numer i vanliga familjebilar. Aftonbladet Bil har testat värstingversionerna av vanliga kombibilar, från lyxiga BMW M550D och Audi S6 till de mer folkliga Volvo V60 Black R och Ford Focus ST.

Audi S6, BMW M550d, Ford Focus ST och Volvo V60 Black R är fyra rätt olika familjebilar både när det gäller pris och storlek – men med en sak gemensamt: de går som skott. Å ena sidan är de praktiska kombibilar med plats för familjen och helghandlingen – å andra har de köregenskaper och fart som en sportbil! Det är verkligen ingen dum kombination, lite av bilarnas ”multiverktyg”.

Parkerad på storköpsparkeringen sticker ingen av bilarna ut nämnvärt. Minst utmärker sig Volvo V60 Black R, den ser ungefär ut som vilken V60 som helst – så länge man inte tittar på hjulen. BMW M550d har också en ganska nedtonad utstrålning, det ingår liksom i ulv i fårakläder-stilen. Även Audi S6 håller låg profil trots att den har lite kaxigare utseende.

Ungdomliga detaljer

Ford Focus ST är, trots att den är billigast, den mest uppseendeväckande bilen på parkeringen. Det är de små plastdetaljerna som skiljer. Alla fyra bilarna har ”sportiga” plastdetaljer som skiljer dem från deras vanliga syskon. Men Ford Focus plastdelar känns lite mer, hur ska jag utrycka det, ungdomliga. Gillar du det återhållsamma kan Focus ST se lite vulgär ut men tro mig, de flesta är inte återhållsamma, åtminstone inte i drömmarna och det märks på alla blickar Focus ST får på parkeringen och på hur få blickar som riktas mot Volvo, BMW och Audi.

Klarar dieselraketen BMW M550d att ta sig an Audi S6 V8? Kan Volvos värsting V60 Black R mäta sig med tysk premium – och hur klarar sig uppstickaren Ford Focus konkurrensen?

Logga in för att läsa hela testet och se hur många kombibilarna med lite extra effekt får.

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL