Tesla Model 3 får inte ladda gratis

MOTOR

Elon Musk uppgav att snabbladdning hamnar på tillvalslistan

1 av 4

Glöm gratis laddning för Model 3.
De som köpt Teslas kommande bil får betala för användning av snabbladare.

Det avslöjade grundaren Elon Musk på företagets årliga bolagsstämma.

Att gratis kunna ladda sin elbil på långresor har varit ett av Teslas trumfkort. De har med sina snabbladdare visat att elbilar klarar långresor utan allt för stora problem.

Men framöver kommer det inte vara gratis för alla längre. Ägare till Model 3, Teslas senaste bilmodell, kommer inte att få ladda fritt. Istället ska köpare erbjudas ett ”laddpaket” som alltså mot en kostnad ska ge tillgång till elstolparna.

– Det självklara är att frikoppla den från kostnaden för Model 3. Så det kommer fortfarande att vara mycket billigt, mycket billigare än bensin, för att köra långdistans med Model 3. Men det kommer inte att vara gratis för långdistans livet ut om du inte köper det paketet”, sa Elon Musk på den årliga bolagsstämman enligt Forbes.

Ska fortfarande vara billigt

Trots frågor vägrade Elon Musk att svara på hur mycket paketet kommer att kosta. Men med tanke på att hela infrastrukturen kommer att utsättas för otroligt mycket högre belastning i och med Model 3 – lär kostnaden spegla det.

– Teslas motivation är att göra el-transporter så överkomliga som möjligt. Det genomsyrar allt vi gör. Det är inte för att vi vill göra det dyrare – utan det är för att vi inte kan komma på ett sätt att göra det billigare, sa Musk.

Teslas Model 3 presenterades i slutet av april och trots att det inte var den färdiga produktionsbilen så öppnade tillverkaren samtidigt sina orderböcker. Och modellen har onekligen blivit en succé. Närmare 400 000 personer har kritat på ett avtal och lagt motsvarande 10 000 kronor i deposition. Detta på en bil som kommer mot slutet av 2017.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tesla

Elbilar

Bilar