10 filmbilar vi minns

Aftonbladets Jens Peterson rankar de hetaste

1. James Bonds Aston Martin DBS

I "Goldfinger" har 007 bilen som slår allt. Radar, kulsprutor, roterande nummerplåtar, skottskydd, kan spruta olja samt skjuta upp en dumming via katapultstolen i framsätet. Följdes av en lång rad spektakulära Bond-bilar. Dessutom har ju Goldfinger en guldlackerad Rolls Royce som skurken kör.

2. Doc Browns DeLorean

Bilen, av 1981 års modell, i "Tillbaka till framtiden", ett fordon som möjiggör tidsresor. Och vem skulle inte vilja ha en sådan? I första manus var dock tidsmaskinen ett kylskåp. Den Lorean som spelar filmens bil har registreringsnummer 3CZV657.

3. Duellen

Skrämmande bilar är en särskild genre. Steven Spielbergs första film är en spännande thriller där Dennis Weaver i röd Plymouth Valiant årsmodell 1970 plötsligt jagas av en lastbil han kört om. Lastbilens förare är anonym.

4. Blues Brothers

En Dodge Monaco, årsmodell 1974. The Bluesmobile är en komisk klassiker. Och biljakten på slutet var ett slags rekord i bilkraschande på film. Hela 13 stycken bilar

användes under inspelningen för olika syften.

5. Helgonets P-1800

Såg väldigt cool ut. Och på 1960-talet var vi inte bortskämda med att svenska bilar såg coola ut. Helgonet gav internationell lyster åt Volvos sportbil. 1961 fick Helgonet sin första vita svenska sportbil, som användes till 1964. Senare fick han nyare modeller.

6. Sista natten med gänget

Om ungdomar 1962, en kultur byggd kring bilar. Harrison Ford kör en Chevrolet årsmodell 1955 och tävlar mot en Ford coupe. Fords bil var även med i filmen "Fortare än döden" med James Taylor.

7. The Road Warrior

Mel Gibson är Mad Max i en framtid där bensin är en eftertraktad bristvara. Med tanke på det körs det väldigt mycket. Gibsons bil är från Australien, en 1973 Ford Falcon XB GT Coupe. Det tillverkades bara 949 stycken. Första Mad Max förbjöds av censuren. Bilen hade nog inte klarat besiktningen.

8. Thelma & Louise

Susan Sarandon och Geena Davis ger sig iväg i en 1966 Thunderbird Convertible. Fem olika användes under inspelningen.

9. Christine

Tvådörrars röd Plymouth Fury av 1958 års modell. En elak bil i mystisk symbios med sin unge ägare. Bilen som skräck, en roman av Stephen King. Bilens låt är "Bad to the bone"... Flera bilar förstördes under inspelningen.

10. Herbie, the Love Bug

En snäll Volkswagen som var med i familjekomedier och kommer i en nyinspelning nästa år. En Volkswagen bubbla som kan prata, spruta olja och själv öppna sina dörrar. En bil med varmt hjärta.

Hedersomnämnande: Hundkojorna i "Italian job", biljakten i "Bullitt", familjen Flintas fotdrivna bil.

Jens Peterson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN