Använd nätet - spara tusenlappar

44 bra länktips för det nya året

Det blir allt dyrare att ha och köra bil. Bensinpriset är fortfarande högt och det hotas med högre räntor 2006.

Men var lugn! Vi har letat upp 44 sajter som kan hjälpa dig att spara tusenlappar.

Med hjälp av dator och internet kan du spara tusenlappar på ditt bilägande. Spana in sajttipsen här nedan.
Med hjälp av dator och internet kan du spara tusenlappar på ditt bilägande. Spana in sajttipsen här nedan.

EKONOMI

Få budgettips av andra

Ett diskussionforum på budgetsajten pricerunner. De flesta inlägg handlar om hur man sparar pengar. Fråga alla andra om de haft problem med en viss bilmodell eller hur man fixar en buckla på egen hand.

se.pricerunner.com/forum/viewforum.php?f=1

Hur dyr är din bil?

Mata in vilken bilmodell du har och vad den kostade så får du veta hur mycket bilen egentligen kostar att köra per mil. Det finns också massor av information om hur du undviker att bli lurad av bilreparatörer och tips och råd vid bilköp.

www.bilkalkylen.konsumentverket.se

Sök i ditt län

Hitta den billigaste bensinen i ditt län. Sajten uppdateras flera gånger varje dag och är just nu bäst. Du kan också kolla länkarna till bensinbolagens egna riktpriser – då kan du se om din lokala bensinstation är girig.

www.bensinbolaget.se

Beställ lista till mobilen

Hitta billigaste bensinen i ditt län. Du kan också beställa listor över billiga bensinmackar till din mobil. Du kan enkelt tipsa sajten genom att skicka ett sms.

www.billigarebensin.com

Däcktrycket sparar bränsle

Vägverkets guide till hur du sparar bensin genom att ändra lufttrycket i dina däck. Det gör också att dina däck lever längre. Du får också en hel rad andra råd för att minska din bränsleförbrukning. Om du inte gillar att läsa på skärm så kan du ladda ner råden som word-fil.

www.vv.se/templates/page3____9813.aspx

Karta till billigaste bensinen

Här kan du leta efter Sveriges billigaste bensin. Det går också att leta efter billig diesel och etanol. Sajten har bra länkar med kartor till de billigaste bensinstationerna.

www.bensinpriser.nu

KLUBBRABATTER

Motormännen

Som medlem i Motormännens riksförbund får du rabatt när du testar bilen, gratis tidning, billigare bensin och gratis juridisk rådgivning. På nätet kan du också kolla om du kan spara pengar på att gå över till deras bilförsäkring.

www.motormannen.se

Mercedes

Hos vissa bilverkstäder får du upp till 40 procents rabatt om du är medlem i Mercedes-klubben. I deras almanacka får du datum till reservdelsmarknader där du kan köpa och sälja billiga reservdelar. Hos klubben kan du också få råd och tips om hur du renoverar eller reparerar din Mercedes.

www.mercedesklubben.com

Volvo-klubbar

Som medlem i Volvo-klubbar kan du bland annat köpa billigare reservdelar och få billigare veteranbilsförsäkring. Det

finns massor av tips om hur du fixar till din bil själv, vad du ska tänka på när du köper just de här modellerna och hur du gör när du av- och påregistrerar bilen. Du kan också köpa eller sälja din bil här.

www.140-klubben.org

www.volvop1800club.se

Saab Turbo

Klubb för alla Saab Turbo-ägare. Det kostar några hundralappar att gå med i klubben men det gör att du får rabatt på däck, avgassystem, oljor med mera. Du får också tillfälle att köra med din Saab på en riktig racerbana.

www.saabturboclub.com

Fler klubbar

Här hittar du 100-tals länkar till de allra flesta av Sveriges bilklubbar. Dessa har ofta extremt bra förmåner och rabatter riktade till just dig som till exempel har en BMW M3, Ford Mustang eller en Volkswagen Golf.

www.alltombilen.com/bilklubbar.asp

HITTA RÄTT

Ladda ner GPS-kartor

Länksamling där du hittar länkar till allt som har med GPS att göra. Du kan ladda ner enstaka vägar eller hela kartor. Sajten är lite kaotisk med en blandning av inlägg från läsare, länkar och nyhetsartiklar. Om du inte har haft GPS förut så finns det en guide med allt du behöver veta inför köpet.

gpsinformation.net/

Gratis kartor

Bra länksamling med gratis kartor. Här finns allt från officiella EU-kartor till lokala svenska kommuner och reliefkartor. Det finns länkar till flera sajter med ”hitta-rätt-väg”-tjänster där du kan planera din biltur.

www.bergsten.net/gratis/gratis_kartor.php

BILHYRA

Speciell internetbil

Avis har en bil som bara går att boka via nätet. Klicka på ”erbjudanden” så hittar du deras Chevrolet Matiz som kostar 550 kronor per dygn med fria mil. Här hittar du också specialpriser på bilar under jul, påsk och sommar.

www.avis.se

Billig weekendbil

Här hittar du erbjudanden som bara finns på internet. Du kan bland annat hyra en weekendbil för 419 kronor (inkl 10 mil) för fredag–måndag. Du kan också boka billiga hyrbilar i hela Europa. En weekendbil i Paris kostar till exempel 101 euro

www.europcar.se/page_3647.shtml

Studentrabatt & weekendpriser

Hertz har alltid flera specialerbjudanden på nätet. Bland annat weekendbil för ca 250 kr/dygn med fria mil. Här finns också studentrabatt på 10 procent. Under jul, påsk och andra storhelger kan du hyra bil extra billigt.

www.hertz.se/spec/index.cfm

Jämför bilförsäkringarna

Du skriver in din bilmodell och hur mycket din försäkring kostar i dag. Och In splanet kollar om det finns någon billigare försäkring. Men en liten varning: sökningen är inte digital. Den hamnar hos en försäkringsmäklare som ringer dig och sen försöker få dig att byta bolag.

http://insplanet.fap.se

RESERVDELAR

Hitta delar på skroten

En databas med begagnade reservdelar från 120 olika bilskrotfirmor. Du kan söka på hela Sverige – eller kolla om närmaste bilskroten har reservdelen du behöver. När du valt bilmärke, modell och vilken del du är intresserad av får du upp en praktisk lista med telefonnummer till den skrot som har delen.

www.bildelsbasen.se

Spana in rea-sidan

Bildelsimporten är specialiserade på BMW och Mercedes men säljer inte sitt vanliga utbud på nätet. Däremot har de en bra rea-sajt där du kan hitta allt möjligt till reapris. Sidan uppdateras ofta eftersom det bara är enstaka udda delar som säljs här.

www.bildelsimporten.se/rea.asp

Utförsäljning bilstereo

BRL säljer ljudutrustningar till både diskotek och bilar. På nätet kan du fynda till exempel högtalare, slutsteg och bilstereo. Klicka på ”Utförsäljning” i vänsterspalten.

www.brl.se

Reservdelsdatabas

Sök i ditt landskap och se om dina handlare har de reservdelar du behöver. Delarna är nya och kommer från fabrikernas underleverantörer. Du kan söka bland 60?000 bildelar. Du hämtar delarna i någon av de anslutna bilbutikerna.

www.bildelskatalogen.se

Glödlampor och förgasare

Här finns allt från packningar till förgasare. Om du klickar på ”Utförsäljn” så kommer du till deras fyndavdelning där man säljer ut alla sina udda produkter och sånt som är på väg ut ur sortimentet. Du kan köpa allt från tändstift för 20 kronor till kamaxelsatser.

www.misab.se

RABATTER

Fynd på Biltema

På Biltemas sajt kan du köpa prylar och reservdelar som är på väg ut ur sortimentet. Antalet produkter till salu varierar kraftigt så gå in här då och då för att hitta de bästa fynden.

www.biltema.se

Tjäna bonus på bilfärjan

På Stenas hemsida kan du anmäla dig till deras bonussystem. Det gör att du får poäng för alla resor och allt du handlar. Du kan sen plocka ut det i nya resor. Den som åker mycket till Fredrikshavn får ungefär var sjunde resa gratis.

www.stenaline.se

LAGA BILEN SJÄLV

Gör-det-själv-guider

En jättesajt med hundratals guider till hur du lagar din bil själv. De flesta guiderna är textbaserade?–?så det kan vara lite svårt att se exakt hur man ska göra. Men du kan kanske spara in de tusenlappar som det antagligen hade kostat att åka till en bilverkstad. Alla texter är på engelska.

www.car-stuff.com

Automobil

På sajten automobil finns det tusentals inlägg som läsarna själva har skrivit in för att tipsa varandra. Under ”gör-det-själv”-forumet finns frågor och svar om allt från startproblem för Opel och Ford till råd om hur man installerar motorvärmare. Sajten är på svenska.

www.automobil.se/forum.asp?list=1&id=4

Ta hjälp av andra

Ett diskussionforum där du kan ställa frågor till andra deltagare om allt som har med bilar att göra. Fråga andra om hur man lagar den där gummilisten som nog bara kostar 20 kronor att tillverka men som kostar 1500 kronor att köpa ny.

www.motorforum.nu

Be andra Saab-ägare om råd

Här finns massor av tips för dig som vill fixa och trixa med Saaben. Enkel sajt utan krångel. Du kan läsa tusentals inlägg med tips om allt från hur du fixar motorn till hur du byter lampor eller vilka som är de vanligaste felen på Saab 9000.

forum.saabturboclub.com

KÖPA BIL

Störst i Sverige

Största bilsäljarsajten i Sverige med över 100 000 bilar till salu. Du kan välja att söka på bilmärke eller var i landet bilen finns. Här finns även massor av bildelar, motorcyklar, husvagnar och mopeder till salu. Hos Blocket kan du betala säkert med ett speciellt betalningssystem.

www.blocket.se

Över 2000 tester

På aftonbladet.se – Sveriges största nyhetssajt – finns förstås också en gigantisk bilavdelning. Blir du Plusmedlem (19 kr/månaden) får du tillgång till över 2?000 biltester i Sveriges största testbank – och de senaste begagnatpriserna.

www.aftonbladet.se

Jämför olika lån

Om du tänker söka lån för ditt bilköp så kan du jämföra räntor hos några av de största bankerna. Sajten är enkel och bra och det går snabbt att jämföra olika typer av lån. Alla lån på sajten är såna du kan ta utan säkerhet.

www.finansportalen.se/laan.htm

Bra råd vid bilköp

Konsumentverkets bilsajt är otroligt genomarbetad med massor av fakta och spartips när du ska köpa bil. Det finns en hel databas med riktpriser för begagnade bilar. Du kan också beställa boken ”Bilar” om begagnade bilar med fakta om bilarnas svagheter, kostar bara 90 kronor på nätet.

www.bilar.konsumentverket.se

MRF-bilar

Sajten drivs av Motorbranschens riksförbund och man satsar på att göra det tryggt för den som köper bil. Alla bilarna som säljs här har en 3 månaders MRF-garanti. Du kan söka på både bilmärke och var bilen finns.

www.biltorget.se

Beställ bevakning

Stor köp- och sälj-sajt med över 12?000 bilar när vi kollade. Om du inte hittar bilen du letar efter kan du beställa en bevakning?– så får du ett mail när just din bilmodell dyker upp. Missa inte den roliga listan över de dyraste prylarna just nu.

www.koll.se

Veteranbilar

Specialsajt för dig som är intresserad av veteranbilar. Mycket annonser om både bilar, reservdelar samt andra veteranfordon som cyklar, båtar, mopeder och traktorer. Det finns en almanacka för olika typer av veteranbilsträffar.

www.veteranmarknaden.se

BILAUKTIONER

Fordonskammaren

Auktion av bilar från olika typer av myndigheter. Du kan bland annat köpa begagnade fordon från polisen, landsting och staten. Dessutom är det här som bilar som beslagtagits av kronofogden säljs. En nackdel är att bilen hämtas i Stockholm.

www.fordonskammaren.se

Exekutiva auktioner

Vill du göra fynd på exekutiva auktioner utan att lusläsa annonserna i tidningarna? Då är den här sajten något för dig. Här finns en kalender med datum för exekutiva auktioner över hela landet.

www.itek.se/exekutiv/bil.html

Tusentals bilar

Sveriges största auktionssajt. Hade 22?000 bilar till salu sist vi kollade. Du kan söka på antingen bilmärke eller i vilket län bilen finns. Genom att välja ”avancerad sökning” kan du göra en sökning på till exempel en Volvo 940 för högst 10?000 kronor.

www.traderamotor.com

Ebay Sverige

Svenska ebay är mindre än sin internationella storebror och säljer både bilar och reservdelar. Bilarna kan finnas var som helst i Sverige. Sajten är än så länge oehört liten och hade bara 100 fordon när vi kollade.

www.ebay.se

Ebay Världen

Internationella Ebay är en gigantisk auktionssajt med fler än 100 miljoner användare. En nackdel är att bilen/reservdelen du vill köpa lika gärna kan finnas i grannhuset som i Johannesburg eller Dallas. Ett fynd för 1 dollar kan kosta 50?–100 dollar i frakt!

www.motors.ebay.com

Spridda kontor

Auktionsfirman KVD:s sajt. Bilarna finns i Göteborg, Stockholm, Vimmerby eller Landskrona. Säljer mycket bilar som tidigare använts av stat och kommuner. Att lägga bud kostar inget men du får betala en avgift på 2?500 kronor om du vinner.

www.bilauktioner.se

Små auktionssajter

Det här är några mindre auktionssajter som inte har så många bilar till salu. Eftersom det inte är så många som letar bil här så finns chansen att göra fynd. Om du ska lägga bud så vänta till de sista timmarna för att göra riktigt bra kap.

www.hansabilauktioner.se

www.torget.se/autorola.se_bilauktion

Micke Jägerbrand /text (bil@aftonbladet.se)

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN