Miljöprofil är som avlatsbrev - betalar man är man förlåten

avRobert Collin

MOTOR

På motorvägen gör hybridteknik ingen nytta

Undersökningens resultat förvånar mig inte alls. Jag har själv varit inne på samma linje på ren magkänsla. Det enklaste är ju att titta på alla som köpt etanolbilar, men som tankar bensin så fort det blir ett par öre billigare att köra fossilt.

Förmånerna med gratis biltullar och fri parkering tackar de inte nej till, eller rabatten på förmånsvärdet. Men det är bensin i tanken lik förbannat.

Och hur är det ens möjligt, när jag momsar på motorvägen in mot Stockholm, att jag så ofta blir omkörd av personer i Toyota Prius? Hybridbilsägarna står ju allra högst upp på miljöstegen och borde veta bättre. Och på motorvägen gör deras hybridteknik ingen nytta alls, där svinar de ner som vilken bensinbil som helst.

Om de dessutom stjäl och lurar sina arbetsgivare är det helt följdriktigt. Den påklistrade miljöetiketten blir som gamla tiders avlatsbrev. "Jag syndar, men jag betalar för det." På medeltiden betalade man prästerna. Nu räcker det tydligen med en liter kravmärkt mjölk eller en etanolbil för att köpa sig fri från skuld.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar