Miljöbilar säljer som aldrig förr

Ystad kommun tankar sina gasbilar, Volvo V70 AFV Bifuel.
Ystad kommun tankar sina gasbilar, Volvo V70 AFV Bifuel.

Motor

Försäljningen av miljöklassade Volvobilar har nått över 100 000 sedan år 2000.

Då fanns en modell – i dag finns 19 miljöklassade varianter och fyra olika bränslen att välja på.

Utvecklingen mot allt bränsle- och emissionssnålare bilar följer EU:s hårdnande miljökrav på bilar. För 2015 ligger snittkravet för varje biltillverkare runt 130 gram CO2 -utsläpp. Exakt vilken nivå avgörs av vilken typ av bilar företaget tillverkar och går efter vikt.

– För Volvos del hamnar kravet kring 140 gram CO2-utsläpp i snitt. Som utvecklingen fortlöper kommer vi troligen att klara den nivån redan i slutet av året, säger David Weiner, miljötalesman på Volvo Personbilar Sverige till kundtidningen Volvo Life.

Hela flottan optimeras  

Det är inte bara de miljöklassade bilarna som fått sänkt förbrukning och koldioxidutsläpp. Arbetet med att optimera motorer, förbränning och förbrukning gäller hela Volvoflottan.

Från och med modellår 2012 finns många goda exempel på vad optimeringen gett för resultat. Till exempel så har Volvo S60 med D5-motorn – 215 hästkrafter – och ett koldioxidutsläpp på 124 gram per kilometer.

Även snåla bensinmodeller

Även på bensinsidan finns riktigt snåla varianter. Ett exempel är Volvo S60 med antingen T3 eller T4-motor och start/stopp-teknik. Bilen drar 0,66 liter per mil och har ett CO2-utsläpp på 152 gram/kilometer. Trenden är dock tydlig – Volvos miljöklassade bilar säljer som aldrig förr.

Läs om Volvon som drar 0,19 liter per mil.

Volvo

ANNONS

Tävla om bensinpengar och byt bilförsäkring!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor