Självkörande bussar ska ut på vägarna

Publicerad:
Uppdaterad:
De gröna bussarna har en totalvikt på 3,3 ton.
Foto: Transportstyrelsen
De gröna bussarna har en totalvikt på 3,3 ton.

Bussar

Nu kommer det alla teknikälskare och bilnördar har längtat efter – självkörande bussar på vägarna i Stockholm.
– Det här är ett historiskt beslut, säger Transportstyrelsens Jonas Bjelfvenstam i ett pressmeddelande.

För många känns nog självkörande bussar som en framtidsdröm – eller mardröm – men faktum är att sådana bussar nu ska få köra på svenska vägar.

Transportstyrelsen har gett klartecken till att två självkörande bussar ska få testköras på allmän väg i Kista.

– Det här är ett historiskt beslut som främjar utvecklingen av ny, innovativ teknik som är viktig för samhällsutvecklingen. Omfattande försöksverksamhet och kunskapsuppbyggnad är nödvändigt för att automatiserad vägtrafik ska kunna utvecklas på ett hållbart och trafiksäkert sätt, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam i ett pressmeddelande.

Det är två självkörande bussar som ska köra mellan Kista Galleria och Victoria Tower, i en hastighet på 20 kilometer i timmen.

Förare på självkörande bussarna

På den 1,5 kilometer långa sträckan kommer bussarna följa en virtuell räls. Det finns ingen ratt, istället kan fordonen styras med hjälp av en styrpinne.

Men helt förarlösa kommer bussarna inte att vara. Eftersom dagens lagstiftning säger att det måste finnas en fysisk person i eller utanför fordonet så kommer en person finnas ombord – hen kan då se till att hantera om något skulle komma i bussens väg.

Bussen är även utrustad med gps och sensorer som läser av omgivningen och ser till att bussen inte avviker mer än några centimeter från den förinspelade, virtuella rälsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL