En gokart går in i bagageutrymmet

MOTOR

Därför har V70 bättre utrymme än konkurrenterna

Låt mig först avslöja varför jag just beställt en Volvo V70 som min nästa tjänstebil:

Jag är en av tusentals gokartpappor i Sverige.

Och Eriks gokart är exakt 110 centimeter bred.

Börjar ni förstå? Jag har kollat måtten på alla kombibilar. Och jag hade gärna valt en Audi eller en BMW men lastutrymmet är helt enkelt inte tillräckligt brett (mellan hjulhusen).

I Ford Mondeo och Citroën C5 är det däremot exakt lika brett (113 cm) som i Volvo V70. Opel Vectra och Saab 9-5 är två respektive nio centimeter för smala i lastutrymmet – för just mina behov.

Lasterna olika

Nu behöver naturligtvis inte alla ett 110 cm brett lastutrymme. Lasterna är olika, om man ska vitsa till det.

Men bredden mellan hjulhusen, samt lastutrymmets längd och höjd är ett mer exakt mått på utrymme än de litermått som brukar anges i biltillverkarnas faktablad. Det är sällan vi häller vatten i lastutrymmet, eller hur?

Väskor och lådor (ja, till och med ölflak...) mäts bäst i centimeter. Mät gärna själva med tumstocken innan ni bestämmer er för en ny kombi.

Ford Mondeo har det längsta lastutrymmet (196 cm) när man fäller baksätena, Volvo V70 är en hel decimeter kortare. I gengäld är utrymmet i V70 några centimeter högre i lastutrymmet. Kikar vi istället på kupéutrymmena har V70 fin bredd både fram och bak. Fast den är inte bredast, C5 är tre centimeter bredare fram. Och även om det handlar om ynkliga tre centimeter så är det viktiga centimetrar för upplevelsen av rymd.

Opel Vectra är bred i framsätet men konstigt nog rent Golfklass-smal i baksätet. Ford är jämnbred, fast lite smalare än V70. Och Saab 9-5 är nästan på millimetern lika bred i kupén som V70.

Sen har vi själva akilleshälen hos V70: Dåligt med benutrymme bak.

I baksätet erbjuder Mondeo och Saab 9-5 mycket mer utrymme.

Volvo mest gedigen

När det gäller avdelningen fiffigheter, lastsäkring, stuvutrymmen, fack och lådor är lösningarna mycket olika i bilarna. Alla har insynsskydd, lastöglor i bagageutrymmet, Volvo har unik matkassehållare, Saab och Opel både flyttbara lastöglor samt olika avdelare.

Alla har eller kan utrustas med lastnät mellan kupé och gods. Volvos lösning känns mest gedigen.

Det är också slutintrycket av utrymmesmatchen.

V70 är mest komplett – bortsett nu från benutrymmet bak.

Volvo V70: Utrymme

Thomas Berggren

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Biltester