Rädda rutan med lite tejp

Foto: MONICA ANDERSSON
En snabb insats med sax och tejp, så har smutsen och vägdammet inte en chans att tränga in i rutans krossår.
MOTOR

En sax och en vanlig tejprulle är allt du behöver för att fixa det förargliga stenskottet på ett litet kick.

Även du som åker omkring i en sprillans ny bil bör ha en rulle vanlig genomskinlig tejp i handskfacket. Dels för att det är en problemlösare av rang i alla livets skeenden och dels som hjälpmedel vid stenskott.

Eftersom vindrutan består av två glasskivor som förenats med en plastfolie kan stenskotten ofta repareras snabbt, billigt och till osynlighet genom att ett plastmaterial sprutas in i skadan. Men det förutsätter att vägsmutsen inte hinner tränga ner för långt i sprickorna.

Därför ska du tejpa skadan så fort det bara går och sedan kontakta en glasmästare - han vet var närmaste specialist finns.

Trots att strålkastarglasen bara består av en glas- eller plastskiva, så kan ovanstående resonemang ibland även gälla dem. Om stenskottet har slagit bort en flisa ur glaset, men reflektorn fortfarande är hel, så kan man ofta reparera skadan själv med epoxy. Och då menar jag de där små tuberna som man hittar på de flesta biltillbehörsaffärer, bensinmackar och så vidare.

Räddare i nöden

Det viktigaste är inte vad du använder - utan att du gör något när stenskottet är framme. För att täppa till kan du använda dig av:

2 fiffiga tips:

Bosse Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar