Varningen: Så många kör med ”olaglig” syn

Nya undersökningen visar: Drygt 600 000 skulle inte klara dagens körkortskrav

Här är skräcksiffrorna: Var sjätte svensk bilist är en ren trafikfara.

Drygt 600 000 bilister ser så dåligt att de inte skulle få ta körkort i dag.

Det visar den årliga ”Synbesiktningen” som Bilprovningen och Synoptik gjort.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Vintern är här och det blir mörkare och halare på våra vägar.

För sjunde året i rad kommer ”Synbesiktningen”, en undersökningen som görs av Bilprovningen och Synoptik.

Och undersökningen, där 1 896 bilister svarat på frågor om synen och bilkörning, varav 1 004 bilister valde att göra en synundersökning i samband med besiktningen, är ingen munter läsning.

Ser oskarpt

Den visar att var tionde bilist ser så dåligt att de inte skulle få ta körkort i dagens läge, då synskärpan inte får vara sämre än 0,5. Det innebär att drygt 600 000 bilister på vägarna kör med ”olaglig” syn. Undersökningen visar också att var sjätte bilist visade på ett okorrigerat synfel och ser oskarpt på två meters avstånd. Var femte förare säger också att de inte gjort en synundersökning sedan de tog sitt körkort.

– Synen förändras gradvis och många inser inte hur stora synfel de faktiskt har. Har man haft felfri syn hela livet skaffar man kanske bara ett par läsglasögon när man blir äldre utan att kontrollera hur synen förändrats på långt håll, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker på Synoptik i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Vill ha obligatoriska undersökningar

Trots resultatet så finns det inget krav på obligatoriska synundersökningar i Sverige. Undersökningen visar dock att nio av de tio som svarat vill lagföra synundersökningar i samband med att man förnyar sitt körkort.

– Förhoppningsvis leder det uppseendeväckande resultatet av Synbesiktningen till att fler bilister tar ansvar för sin och andras säkerhet i trafiken inte bara genom att besikta bilen utan även genom att regelbundet kontrollera sin syn, säger Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN