Volkswagens super-Golf blir verklighet

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

En monster-folka med 420 hästar.

Enligt nya uppgifter ska VW visa en ny prestanda-Golf som får konkurrenterna att blekna.

Det uppger tyska Auto Bild.

Det är lite drygt en månad kvar till dess att den viktiga bilmässan i Genéve går av stapeln.

Där kommer vi bland annat få bekanta oss med Volvos ersättare till V70 kallad V90.

På den schweiziska bilmässan kommer vi även få se en uppdaterad och ansiktslyft Volkswagen Golf. Men tyskarna har även en spännande överraskning på gång.

Värre än värst

Så vad är det som ska visas? Jo, Auto Bild rapporterar att vi inom kort äntligen får se en produktionsversion av konceptet R400.

Konceptet visades upp för första gången får två år sedan på Pekingmässan, och med 400 hästkrafter samt en sprinttid 0-100 km/h på 3,9 sekunder var det verkligen en ”über Golf”.

Med tanke på den extrema effekten, samt att Golfen därmed skulle bli mer prestandastark än Audis värsting RS3 – var det få som trodde att bilen skulle bli verklighet. När VW senare bekräftade bilen var många överraskade, men sen vart det tyst – och efter hösten/vinterns dieselskandal var det många som tvivlade på att bilen fortfarande fanns med i framtidsplanerna.

Ännu mera hästar

Men tvivlarna får gå till skamvrån. Nu rapporterar tyska Auto Bild att vi, efter faceliften av vanliga Golfen i Genéve, kommer att få se en produktionsversion av superkonceptet. Dock ska bilen vara uppdaterad och under huven trängs ytterligare 20 kusar.

Den tyska tidningens källor uppger inte vilken motor som bilen får, men alternativen är begränsade. Antingen blir det en rejält uppumpad version av den tvålitersmaskin som sitter i Golf R eller så lånar man in den 2,5-liters femcylindriga motor som sitter i Audi RS3. Övriga motorer med det prestandautrymmet lär inte vara ett vettigt alternativ.

”Värst” i klassen

Om nu uppgifterna stämmer och VW gör verklighet av sin monster-folka lär bilen bli värst i klassen. Nuvarande troninnehavaren när det kommer till effektstarka GTI-bilar är Mercedes A45 AMG med sin 381 kusar.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips här.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL