Registreringsskyltarna som nekades i år

avClara Öhrn

Personliga registreringsskyltar till bilen blir vanligare och vanligare.
Men långt ifrån alla namnförslag blir godkända, skriver Metro.
Här är tio skyltar som fått avslag från Transportsstyrelsen i år.

Att döpa bilen till något personligt har blivit allt mer populärt. Men tänk efter innan du skickar in ditt förslag. Transportstyrelsen har särskilda regler för vilka skyltar som godkänns och har flera utredare som går igenom ansökningarna.

Letar på internet

Skickar du in ett stötande ord kan du räkna med avslag.

– Stötande är ord som anspelar på droger, sex, svordomar, religion, kriminalitet och sjukdomar. Vi diskuterar och söker via internet på den sökta beteckningen. Anspelar ordet på något av kriterierna som anges ovan så avslås ansökan, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen, till Metro.

De personliga registreringsskyltarna är ett ständigt pågående arbete för Transportsstyrelsen, eftersom det dyker upp nya ord och uttryck hela tiden. Det betyder att en skylt som en gång godkänts kan bli nekad vid en eventuell förlängning. En personlig skylt kostar 6200 kronor och är giltig i tio år. Därefter kan man förlänga skylten i ytterligare fem år, till en kostnad av 3700 kronor.

Dolda budskap

Många försöker komma runt reglerna genom att skicka in dolda budskap och kryptiska namnförslag, men Transportstyrelsen är inte lätta att lura.

En ihärdig man från Varberg fick förra året avslag på skylten 3JOH22A, som kräver en spegel och lite kreativt tänkande för att lista ut. I år har samma man fått avslag på namnförslagen 8UTT5EX och XE5TTU8, som om man tittar en extra gång blir ”buttsex”.

Tio förslag som fått avslag i år

Transportstyrelsen har nekat över 70 namnförslag som kommit in i år. Här är ett urval på tio stycken som bannats från vägarna.

  1. WHISKY

  2. 8UTT5EX

  3. RACE ME

  4. FUCKYOU

  5. RÅNBIL

  6. FETTA

  7. TERROR

  8. RUMPA

  9. PISSOFF

  10. BOLAGET

ARTIKELN HANDLAR OM