Avslöjar: Svenskar vill inte dela med kollegan

Egoistiska eller självständighetskrävande?

Svenska tjänstebilister vill inte dela bil med sina kollegor – det framgår av en ny undersökning.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på FacebookHar du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla här

Man brukar säga att delad glädje är dubbel glädje. Men inte när det kommer till tjänstebilar.

Enligt en studie som LeasePlan gjort i Europa så framstår nämligen svenskar som några av de mest egoistiska. Detta trots allt positivt som lyfts fram med en delningsekonomi.

På frågan om  de skulle kunna tänka sig att dela bil med sina kollegor svarade åtta av tio nej. Som kontrast kan nämnas att i Tjeckien sa inte ens fyra av tio nej till att dela.

– Att man är så pass ovillig att utnyttja sin arbetsgivares bilpool och likande är förvånande. Skälet är att man är orolig över tillgänglighet, att den ska vara skitig eller att den inte ska vara tankad, säger Lisa Midbrink, trendanalytiker på LeasPlan.

Synd att inte fler ser möjligheterna

Lisa menar att vi svenskar gillar självständighet och friheten av att ha våra prylar för oss själva. Och det gäller givetvis även bilen.

– Det är synd att inte fler ser möjligheterna med att dela bil med sina kollegor. I många fall använder man inte bil alla dagar i veckan. Då är det perfekt att kollegorna istället kan utnyttja bilarna. Det är dessutom klimatsmart och går i linje med dagens delningsekonomi.

Men den svenska oviljan grundar sig inte enbart i önskan om ensamrätt. De svenska tjänstebilsförmånerna är generösa och det avspeglas även i hur företag hanterar förmånen.

– Det är ju väldigt förmånligt i Sverige, men nu börjar företag, särskilt de med stora vagnparker se att det kostar mycket. Då är bilpooler ett bra alternativ. Sen har vi ju problem med köer och trängsel i storstäderna i Sverige – och en bilpoolslösning skulle även bidra till en bättre trafiksituation, säger Lisa.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln