Paris satsar på gröna lånebilar i citytrafiken

MOTOR

Bollore vann anbudet
om lånebilar i Paris

Så här ser de elbilar ut som parisarna kan låna från och med i oktober nästa år.

Systemet med lånecyklar har blivit en stor framgång i Paris. I oktober nästa år kommer parisarna att få motsvarande system fast med elbilar.

Sedan tre år tillbaka finns Velib, Vélos en libre-service à Paris, en möjlighet att låna cyklar runt om i Paris. Mer än 20 000 cyklar finns att låna på 1500 olika stationer, både Parisbor och turister kan utnyttja cyklarna. Tjänsten betalar man för antingen med kreditkort eller via en årsavgift.

3000 elbilar att låna

Nästa år kan Parisborna se fram emot motsvarande tjänst fast med lånebilar. Planen är att låna ut 3000 elbilar. Tre bolag har tävlat om anbudet, ett konsortium som består av hyrbilsfirman Avis, kollektivtrafiken i Paris, RATP, och det franska tågbolaget SNCF samt Vinci Park som driver P-garage. Detta konsortium konkurrerade med Bollore som ägs av franske finansmannen Vincent Bollore, och Veolia Transport.

Bollore blev den slutliga vinnaren och det är tänkt att det nya lånebilsprogrammet som kallas Autolib ska starta i oktober 2011. Bilarna ska finnas tillgängliga dygnet runt, alla dagar i veckan på cirka 1000 stationer. För att låna en bil behöver man ha körkort och betala en prenumeration på tjänsten. Man kan hämta och lämna bilarna på olika stationer. Bilarna kan bokas via internet, telefon eller direkt på en station.

Körkort och abonnemang

En årsprenumeration kommer att kosta 12 euro per månad, men det kommer också att vara möjligt att teckna vecko- och dagsabonnemang. Veckoabonnemanget kostar 15 euro, medan dagsabonnemanget kostar 10 euro, sedan tillkommer en kostnad för hur länge man lånar bilen.

Bilarna som lånas ut är eldrivna och fyrsitsiga. De har designats av italienska bildesignern Pininfarina.

Även turister kan utnyttja tjänsten om de har ett körkort som är gilitigt i Frankrike. Autolib kommer att testas under augusti–september innan programmet startar i oktober nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar