Fuskade med siffrorna – kan få miljardböter

VW-chefen: ”Jag är personligen väldigt ledsen över att vi har brutit förtroendet till våra kunder”

En pinsam skandal som kan bli riktigt kostsam.

I USA har Volkswagen fuskat med utsläppssiffrorna – vilket kan ge miljardböter, det rapporterar flera amerikanska medier.

– Så vitt det är känt är det här något som bara gäller den amerikanska marknaden, säger Marcus Thomasfolk på Volkswagen-gruppen Sverige till Aftonbladet Bil.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Det marknadsfördes som ”Clean Diesels” och Volkswagen sa att de var ett körglatt alternativ till hybrider. Men i verkligheten så var de ”rena” dieslarna inte alls så fantastiska och de som köpte bilarna har blivit lurade. Detta då Volkswagen fuskat i de amerikanska utsläppstesten för modellerna Jetta, Golf, Passat, Beetle samt Audi A3.

I ett uttalande skriver den amerikanska motsvarigheten till miljödepartementet, Environment protection agency (EPA), att Volkswagen gruppen (i USA) installerat mjukvara på bilar av årsmodell 2009–2015 som kringgår deras tester. Ett tydligt brott mot reglerna.

– Att använda en enhet för att undkomma standarder för luftkvalitet är olagligt och ett hot mot allmänhetens hälsa, säger Cynthia Giles på EPA i ett uttalande.

482 000 bilar

Det som upptäcktes var att bilarna var utrustade med en speciell mjukvara som ”kände av” när de testades för utsläpp – och då agerar ”snålare” än vid vanlig körning. Enligt EPA:s uppskattning har det gjort att bilarna i testmiljön framgår som riktigt ”gröna”, men i vardagen släpper ut så mycket som 40 gånger mer kväveoxid än vad som är tillåtet. Branschtidningen Automotive News anger att totalt sett rör det sig om 482 000 bilar sålda i USA sedan 2008.

– Överträdelserna är väldigt allvarliga, inte bara för att de är olagliga, utan även för att VW undanhöll fakta från EPA, staten Kalifornien samt konsumenterna. Vi förväntade oss mer av VW, säger Cyntihia Giles till Automotive News

”Ser allvarligt på denna upptäkt”

Volkswagen har nu erkänt fusket och i ett uttalande säger koncernchefen Martin Winterkorn:

”Styrelsen i Volkswagen AG ser väldigt allvarligt på denna upptäckt. Jag är personligen väldigt ledsen över att vi har brutit förtroendet till våra kunder och allmänheten. Vi kommer att samarbetet fullt ut med de ansvariga myndigheterna, med transparens och skyndsamhet för att klart, öppet och fullt ut etablera alla fakta i målet. Volkswagen har beställt en extern undersökning.

Vi kommer inte att tolerera några överträdelser av våra interna regler eller lagar.

Förtroende från våra kunder är, och kommer att vara vår viktigaste tillgång. Vi på Volkswagen kommer att göra allt för att åter etablera det förtroendet och göra allt nödvändigt för att reparera skadan som det här har orsakat”.

”Har konstaterat fel”

Volkswagen har nu beordrat återförsäljarna att inte sälja några mer bilar av årsmodell 2015 som har de uppmärksammade fusk-dieslarna.

Enligt amerikansk federal lag kan EPA ta ut ett bötesbelopp på upp till 37 500 dollar per fordon. Det innebär att VW-gruppen i USA kan få ett sammanlagt vite på hela 18 miljarder dollar – motsvarande nästan 150 miljarder kronor.

Även om VW-modeller som Golf och Passat, två storsäljare i Sverige, finns med på listan – är det än så länge inte klargjort om bilar på den här sidan Atlanten har samma system.

– Så vitt det är känt är det här något som bara gäller den amerikanska marknaden. Vi kan inte spekulera i vad som har hänt, men amerikanska myndigheter har konstaterat ett fel som nu ska utredas vidare, säger Marcus Thomasfolk informationschef på Volkswagen-gruppen Sverige till Aftonbladet Bil.

Aftonbladet Bil

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN