Nio prylarna som räddar dig i vinter

MOTOR

Varje år kommer överraskningen – det blir vinter.

Men hur ska man tackla kung Bore? Här är nio prylar som kan rädda dig.

– Förutsättningarna är väldigt olika när man kör -20, säger Mikael Högskoog på Motormännen.

Det är förvånande att det händer varje år.

Att svenska bilister överraskas att det blir vinter, med snö och halka, i landet.

Men vad ska man tänka på nu när sommaren är ett minne blott? Aftonbladet Bil ringde Motormännen för att se vilka prylar man bör ha, och hur man ska förbereda sig för kung Bore.

– Det som är absolut viktigast är att ha rätt däck på bilen. Du bör även göra en riktig kontroll för att se att allt fungerar. Just detta är något vi har blivit sämre med de senaste åren. De flesta byter inte däck själva längre. Service är något som vi betraktar som att gå till tandläkaren – det krävs ett besök ibland och så tänker man inte mer på det förrän nästa gång, säger Mikael Högskoog på Motormännen.

Att bilförare ”outsoursat” kunskapen om bilen är ett fenomen som blivit allt vanligare på senare år enligt Mikael.

– För 20 år sedan betraktade vi bilen som en familjemedlem, nu är den mer en pryl på samma sätt som folk ser på en diskmaskin.

Vintern kräver planering

Självklart är det inget fel med att ”sakna intresse” för sin bil, men trots det bör man förbereda sig inför vintern.

– Många förväntar sig att det ska vara likadant att köra på vintern som annars. Men förutsättningarna är annorlunda när det kommer till att köra i +20 och i -20 grader. Jag skulle nog säga att reflexväst, varningstriangel och mobil-laddare är det viktigaste att ha med i bilen.

Utöver det tycker Mikael att ficklampa, bogserlina, första hjälpen-väska samt startkablar är saker man bör ha med sig.

– Visst, det beror helt på var du kör. Men många slarvar med att ta med sig rätt saker. Man räknar inte med att något ska hända – och om olyckan skulle vara framme tror man att det löser sig på gem minuter. Men i verkligheten är det inte alltid så, säger Mikael Högskoog.

Tänk på vart du ska

Utöver ”det vanliga” sakerna bör bilen vara utrustad efter resmål. Vet man med sig att man ska långt norrut, bör saker som autosocks/snökedjor, värmeljus och extrakläder finnas med ombord.

– En sak man kan tänka sig på är att inte spä ut spolarvätskan allt för mycket. Det är bättre att ha lite för starkt än att det bara håller för minus tio. Men precis som alltid, och som är extra viktigt på vinter, planering är A och O, säger Mikael Högskoog. En annan sak man bör titta över nu när det blir lite kallare är sitt försäkringsskydd. Ingår det bärgare eller vägassistans?

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar