Kolla, så här ser nya körkortet ut

Större bild, mer säkerhetsdetaljer och en ”Varning för barn-skylt”.

Nu har Transportstyrelsen uppdaterat utseendet på körkortet.

– De började tillverkas i går och de första som får ut dem får korten på måndag, säger Peter Andersson på Transportstyrelsen.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Det är på grund av att Transportstyrelsen har en ny leverantör som uppdateringen kommer. Det är alltså inte på grund av ändrade regler eller att uppgifter behöver läggas till eller tas bort – det blir bara ett nytt utseende.

Så vad är nytt?

– Det tydligaste är att det är en större ansiktsbild, sen graveras fotot även in i fönstret. Därtill är det uppdaterade säkerhetsdetaljer som en hologrambild som går in över fotot, säger Peter Andersson, sakansvarig på Transportstyrelsen.

”Varning för barn”

För den som har en UV-lampa finns än mer saker att upptäcka.

– UV fanns med på det gamla kortet, men nu har det uppdaterats och fått nytt mönster. På framsidan går mönstret från grönt till blått och sen tillbaka till grönt. Det gör att det är svårare att förfalska.

Men det är inte den enda UV-märkningen. På nya körkortet lyser även nationsbeteckning, EU-flagga, texten ”Körkort”, Transportstyrelsens logga, en stor röd bil samt en varningsskylt i UV-ljus.

– Nu har vi ”Varning för barn-skylten” och i mikrotexten bredvid står det ”Sakta in vid skolor”. Vi har alltid haft säkerhetsdetaljer som på något sätt knyter an till trafiksäkerhet. Temat är att vi vill uppmärksamma trafiksäkerhet, säger Peter Andersson.

Nytt på måndag

Redan under torsdagen sattes produktionen i gång och på måndag kommer de första lyckliga körkortstagarna att få glädjas över den nya designen. Övriga får vänta tills det är dags att förnya.

– Man behöver inte byta körkortet för att det kommit ett nytt, det gamla är giltigt under hela giltighetstiden, säger Peter Andersson.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips här.

Publisert:

LÄS VIDARE