Trabantens skapare död

Av: 

Olof Adlercreutz

Bilar

Tyska ingenjören Werner Lang har gått ur tiden, 91 år gammal. Mest känd blev Lang som grundare av Trabant 601, som tillverkades i nära tre miljoner exemplar under nästan 30 år.

Enligt tysk media drabbades 91-årige Werner Lang av ett slaganfall under tisdagen.

Få produkter är så intimt förknippade med en stat som Trabanten och Östtyskland. Under över tre decennier präglade den östtyska stadslandskap och motorvägar.  Redan från början var syftet att ta fram en motsvarighet till folkabubblan för att sätta DDR på hjul.

Inget tekniskt under

Även om den vid lanseringen 1963 ansågs modern med bland annat framhjulsdrift, individuell hjulupphänging och kompositkaross så blev tvåtaktsmotorn bedagad ganska snart efter lanseringen. Bilen blev även känd för just karossen, som bestod av bomull och fenolharts, även känt som Duroplast.

Werner Lang föddes 1922 i Erzebinge och utbildade sig till ingenjör vid universitetet i Zwickau, skriver Auto Zeitung. När Audi- och Horchfabriken i samma stad slogs samman 1958 blev Lang chefsingenjör och fick ansvaret för att ta fram företagets nya plastbil – projekt P601, som sedermera blev känd som Trabant 601.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor. Gör det bara.

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar