Lista: säkraste bilarna under 2014

Bilar

Här är 2014 års allra säkraste bilmodeller.

Euro Ncap har testat 41 modeller och korar nu de fem säkraste.

– Vi gratulerar tillverkarna som är bäst i klassen, säger Euro Ncaps generalsekreterare Michiel van Rantingen.

Under 2014 ökade EuroNcap kraven för att man ska få fem stjärnor i krocktestet. Bland annat la man till nya krav på hjälpsystem i bilarna.

Av de 41 bilar som krocktestades under 2014 fick 19 modeller fem stjärnor i testet – och nio stycken fick bara tre stjärnor.

Enligt EuroNcap själva visar resultatet att skillnaden mellan små och stora bilar har ökat. Alla bilar i storbilsklassen fick fem stjärnor, medan Skoda Fabia var den enda småbilen som fick fem stjärnor, det trots att 14 bilar i segmentet krocktestades under året.

Säkrare bilar när kostnaderna sjunker

VW Golf Sportsvan var den enda kompaktbilen i sitt segment som fick fem stjärnor. Mycket handlar om att de små bilarna saknar förarstödssystem som de stora bilarna har, vilket ger högre poäng i krocktesterna. Av prisskäl är det svårt att erbjuda dem i småbilar.

Under året krocktestades också elbilen Tesla och fick full pott.

– Vi gratulerar tillverkarna som är bäst i sin klass förra året. Det visar att de bestämt sig för att erbjuda de högsta säkerhetsnivåerna som, nuförtiden, innebär aktivt olycksskydd och krockskydd av toppklass. När de här teknologierna blir mer spridda och kostnaderna sjunker kommer fler att följa klassledarna och erbjuda den bästa säkerheten till sina kunder, säger Michiel van Rantingen, generalsekreterare för EuroNcap.

Motorista

ANNONS

Bil- och fritidsskyffel helt i aluminium till ett lågt pris hos Proffsmagasinet!

Extern länk från Proffsmagasinet

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar