Fynda en 3-årig bil

Bilar

Begagnad 2001:a bästa köpet se listan

Ute i bilköpartagen? Redan efter tre år är en tredjedel av värdet puts väck. Bästa köpet kan därför vara en begagnad 2001:a. Bil visar vägen till fynden - och varnar för de dåliga köpen.

Aftonbladet har kartlagt priserna för bilmodeller av årsmodell 2001 som gått cirka 6.000 mil.
Aftonbladet har kartlagt priserna för bilmodeller av årsmodell 2001 som gått cirka 6.000 mil.

Sugen på en Opel Corsa eller Honda Civic? Kanske en smidig stadsjeep av den nättare sorten som Hyundai Santa Fe? Jodå, de står där i nybilshallarna allihop och blänker. Väntar på att någon ska bli torsk och till slut låta tusenlapparna rulla.

Nybilsdoft som kostar

Precis som någon gjorde 2001. Även då fanns nämligen samtliga tre av dessa bilar till salu, vilket är begagnatköparens stora lycka. För bilarna finns kvar, om än i begagnathallen denna gång och med omkring 6 000 mil på mätarna. Av nypriset finns inte mycket kvar. Den som under 2001 köpte nya generationen Honda Civic 1,6 5-d betalade 159 900 kronor. I dag står den enligt Autodatas försäljningsprislista i 106 100 kronor. Förste ägaren har alltså betalat 53 800 kronor för nybilsdoften. Ett annat sätt att uttrycka värdeminskningen är att den svarade för 9 kronor per mil under dessa första tre år.

Men denna värdeminskning känns inte kul. Kommer inte nästa ägare till nämnda Civic också att drabbas av en värdeminskning på 9 kronor milen? Det är ju samma bil.

Värdeminskningen avtar

Svaret är ett rungande nej. Efter tre år har kurvan för värdeminskningen hunnit plana ut och hamnar runt 4-5 procent per år. Det värsta man kan göra som nybilsköpare är att sälja bilen redan efter ett år. Värdet rasar då som mest och hinner ofta minska med 20 procent. Redan efter ett år kan det alltså finnas möjligheter till en bra begagnataffär.

Men det finns också undantag.

Peugeot är ett exempel på bilar som blivit populära och sålt bra i Sverige på senare år. Ett märke många spontant inte tror ska ha ett imponerande andrahandsvärde. För modellerna 206 och 307 är det precis tvärt om. De är så omtyckta, och därmed efterfrågade, att begagnatkunderna slåss. Faktum är att 206 toppar listan över andrahandsvärden med ett noterat tapp på bara 13,6 procent. Här är gränsen passerad med råge för när man istället bör överväga nybilsköp. Med en ny bil följer trots allt garantier som är värt en del. Några direkt i kronor och ören; exempelvis vagnskada som ger mycket billigare försäkring i tre år.

Mindre skillnad på småbilar

När det gäller småbilar handlar det också om mindre betydande skillnad i kronor mellan begagnat och nytt. Ynka 13 600 kronor i fallet 206.

Men där ute finns mängder med spännande treåringar. Bland de bilar som genomgått ett generationsskifte sedan 2001 är det förstås lättare att hitta bra priser. Intresset för en gammal modell mattas alltid en smula när ersättaren börjat säljas. Ändå går det att hitta flera bra exempel på bilar som fortfarande säljs och är moderna men har oförtjänt dåligt värde efter tre år.

Det är klokare att slå till nu på dem. Kanske är grillen eller klädseln annorlunda? Än sen, det var väl en för dig ny bil du sökte, inte senaste lyktglasen? Bra. Kolla listan, det finns pengar att spara. Låt oss börja med några tips.

2 bra köp - Småbilar

2 bra köp - mellanklass

1 bra köp Golf-klassen

Mikael Johnsson

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor. Gör det bara.

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar

Biltester

MER OM MIN BIL

Bilarna som behåller värdet bäst och sämst

Bilköpet - alltid en usel affär

Lista: Bilarna som håller värdet bäst

Begbilen folk köar för att köpa

Säkraste och bästa bilarna

Konsten att välja rätt bland begagnade småbilar

Prisrekord – så mycket är din bil värd i dag

Honda Civic - formstark och nästan ny

Så mycket kostar din bil – i verkligheten

Honda Civic - fortfarande fräsch

Prisras på begagnat

ROND 5: EKONOMI

Slipp värderaset på bilen

Så mycket är din bil värd efter tre år

Leta här så kan du göra klippet

Lista: Bilarna som du ska sälja NU

Toyota Prius - så bra är den

Jätterean: Spara över 100 000 kr på nya bilar

Ta en golfrunda – här är tre gröna kort

Honda Jazz blir elbil

Så lyckas du med begagnatköpet

Så köper du rätt bil

Privatleasa nya bilen – bättre än att äga..?

Datsun gör comeback