Golffavoriten: en Audi

Bilar

A3 Sportback är överlägsen etta

Förra årets överraskning i Golfklassen var att Audi A3 snodde segern framför näsan på Golf.

Resultatet håller i sig även i år.

A3 Sportback är överlägsen etta framför VW Golf och BMW 1-serien. Att Subaru Impreza glider in på en fjärdeplats är dock årets överraskning.

Mest populär i Favoritbil 2006 är karossvarianten Sportback. En femdörrars kombivariant som är åtta centimeter längre än vanliga A3. Därmed är den mer praktiskt med lättare insteg bak och 20 liter extra bagagevolym (totalt 370 liter). Men betoningen ligger fortfarande på sport och särskilt praktisk, trots kombilooken är Sportback ändå inte.

Audi har satsat stenhårt på att bygga upp ett varumärke med prestige och lyxkänsla som huvudimage.

Klaustrofobisk känsla

A3 i nuvarande kostym är klart sportigare än tidigare små-Audis. Detaljkvaliteten är av absolut högsta klass och därmed ett av de starkaste köpargumenten. Sportback är lite bekvämare och ger fyra vuxna hyggligt med plats. I vanliga A3 får man lätt en klaustrofobisk känsla i baksätet eftersom fönsterlinjen är högt dragen. Knäutrymmet är också undermåligt.

Vilken A3-modell man ska välja styrs naturligtvis av plånboken och prioriteringar. Men utbudet är som brukligt i VW-koncernen oerhört brett.

En kanonbil

Minsta motorn 1,6 ger beskedliga 102 hästkrafter och med FSI-teknik 115 hästar. För den senare får man betala 195?000 kronor. Klart sportigare blir det med 2,0 FSI som har 150 hästar och kostar 212?700 kronor. Fetaste feta är 3,2 Quattro som går på saftiga 299?900 kronor. Men då får man en fyrhjulsdriven raket med 250 hästar.

Tillägget för Sportback, oavsett motor, är 6?500 kronor.

Har du råd så är Audi A3 en kanonbil. Men klassens skapare Golf (som A3 bygger på) är nästan lika bra för en betydligt billigare peng.

Audi A3 Sportback

Golfklass

Audi A3 Sportback lockade flest av de 14181 rösterna i kategorin för golfklassen.

Alla favoriter, kategori för kategori

Martin Ström

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor. Gör det bara.

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar